Fransız Edebiyatının En İyi 15 Kitabı - Kitabı Satın Al

Fransız Edebiyatının En İyi 15 Kitabı

Kitap tutkunlarına özel olarak hazırladığımız Fransız edebiyatının en iyi 15 kitabını bu listemizde bulacaksınız. Dünya çapında büyük üne kavuşmuş ola Fransız yazarların başyapıt eserlerinin seçili olduğu listemizde en iyi ve en çok okunan Fransız edebiyatı kitapları hakkında bilgilere ulaşacaksınız. Dünya edebiyatında da kalıcı bir yere sahip olan Fransız edebiyatı adeta okumaya değer klasiklerle doludur.

Dünyada edebiyat konusunda oldukça büyük bir yer tutan Fransız edebiyatı gerçekçilik ve sembolizm başta olmak üzere gerçeküstücülük ve varoluşçuluğun da sıklıkla görüldüğü bir daldır. Edebiyatın önem gördüğü Fransa’dan çıkan büyük ve önemli yazarların başyapıt niteliğindeki eserlerini sizler için bir araya getirdik. Keşfedilmeyi bekleyen Fransız edebiyatının en çok okunan ve en iyi kitaplarını okumanız için gerekli olan 15 kitabı bir araya getirdik. İşte merak edilen ve okunmayı bekleyen Fransız edebiyatının en iyi 15 kitabı!

Victor Hugo: Sefiller

İlk olarak 1862’de yayınlanan Sefiller adlı eser Victor Hugo tarafından kaleme alınan tarihi bir romandır. 1815 yılında başlayan hikaye 1832 yılındaki Paris Haziran Ayaklanmasında son bulmaktadır. 19. Yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Sefiller aynı zamanda yazılmış en uzun romanlardan biri olma özelliği taşımaktadır.

Honore de Balzac: Vadideki Zambak

1835 yılında yayımlanan Vadideki Zambak, Honore de Balzac’ın en çok bilinen kitaplarından biridir. Kitapta kocası ile mutlu olmayan Henriette’in kendinden genç olan Felix ile imkansız aşkını anlatmaktadır. Eser MEB’in 100 temel eseri arasında yer almaktadır. 18. Yüzyıl Fransa’sında devrim sonrasında toplumsal hayat hakkında ipuçları içerirken aynı zamanda da duygusal bir yakınlaşmayı anlatmaktadır.

Alexandre Dumas: Üç Silahşör

Alexandre Dumas tarafından kaleme alınan ve tarihi macera romanı olma özelliği taşıyan Üç Silahşörler, Fransa’da XIII. Louis döneminde krallıkta görev alan üç silahşöre katılmak için Paris’e gitmiş olan D’artagnan Romansı adlı gencin maceraları anlatılmaktadır. Yazarın başyapıtların arasında olan kitap aynı zamanda dünya klasikleri arasına girmiştir. Alexandre Dumas, eseri ilk defa Fransız Devriminden 4 yıl önceki Temmuz Monarşisi esnasında 1844 yılında Le Siecle dergisinde tefrike ettikten sonra aynı yıl içinde de kitap olarak yayınlamıştır.

Voltaire: Candide

Aydınlanma çağının en ünlü filozofu olarak adlandırılan Voltaire’in 1759 yılında kaleme aldığı Pikarest türünde olan en önemli yapıtlarından biri de Candide olmuştur. Candide adlı eserde çoğu yede hikayeci Voltaire’in asıl karakterini açığa vuran bir kitap olarak anılır. Genel olarak toplam 30 bölümden oluşan kitabın her bir bölümünde Candide’nin başından geçen olaylar birbiri ile bağlantılı bir şekilde anlatılmaktadır.

Emile Zola: Germinal

Fransız edebiyatının en iyi romanlarından biri olan Germinal, Emile Zola’nın en iyi eseridir. Eser, 1860 yılında Kuzey Fransa’da uzlaşmayı kabul etmeyen maden işçilerinin gerçek grev öykülerini anlatmaktadır. Yaklaşık yüzün üzerinde ülkede orijinali ve çevirileri yayınlanan Germinal, Latince’de tohum, tomurcuk ya da filiz anlamına gelen germen sözcüğünden türeyen Fransızca bir sözcüktür. Ayrıca yazarımız Emile Zola’nın en çok gurur duyduğu eseri de Germinal olmuştur.

Albert Camus: Yabancı

1942’de yayınlanan Yabancı, Albert Camus’un edebiyat alanında en önemli yapıtı olma özelliği taşımaktadır. Kitaptaki her şey kısa bir zaman aralığında olup bitmektedir. Kitabın konusuna gelecek olursak Cezayir’de rastlantı sonucu, bir Arap’ı öldüren orta sınıf bir Fransız Meursault’ın kendini adım adım ölüme götürecek olan süreci kayıtsız bir şekilde anlatılmaktadır. Bu kısacık öyküde kitabın başkahramanının topluma, kendine, hayata ve tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dil ile anlatılmaktadır.

Gustave Flaubert: Madam Bovary

Fransız edebiyatı yazarlarından biri olan Gustave Flaubert tarafından kaleme alınan ve 1856 yılında yayınlanan ilk romanı Madam Bovary adlı eserde yaşamış olduğu sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulmak için sınırlarını umutsuz bir şekilde zorlayan Madam Bovary’in hikayesini anlatılır. Madam Bovary adlı eser romantizmin idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca edebi gerçekçilik akımının da ilk ve en önemli örneklerinden biridir.

Moliere: Kibarlık Budalası

Fransız yazar Moliere tarafından kaleme alınan Kibarlık Budalası, XIV. Louis’in en fazla gülmüş olduğu Moliere oyunu olarak bilinmektedir. Oyunun ilk sahneleri yazarın klasik taşlamaları ve tanıdık tiplemelerinden oluşmaktadır. Eser aynı zamanda ilk defa 14 Ekim 1671’te Chambord’da aynı yıl içerisinde de sarayda kralın huzurunda oynanmıştır.

Victor Hugo: Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Dünya edebiyatının ölümsüzleri arasında yer alan Victor Hugo’nun 26 yaşında kaleme aldığı gençlik yapıtı olan Bir İdam Mahkumunun Son Günü, idam cezasının hem trajik, hem de saçma yanını okuyuculara göstermiştir. Eser birinci tekil kişi ben ile yazılan romanın ilk örneğidir. Fransız edebiyatının en iyi kitapları arasında yer alan eser içinde barındırdığı özelliği ile adeta bir yol açıcı, bir öncü niteliği de taşımaktadır.

Jean-Paul Sartre: Bulantı

Yazarın edebiyat alanındaki ilk yapıtı olan Bulantı 1938 yılında yayınlanmıştır. 20. Yüzyılın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Bulantı’da romanın kahramanı olan Roquentin’in dünya karşısında duymuş olduğu tiksinti anlatılmaktadır. Bulantı, romanın adının olmasının yanı sıra terim olarak da Jean-Paul Sartre’nin varoluşçu felsefesini de ifade eder.

Marie-Henri Beyle Stendhal: Parma Manastırı

1839 yılında Marie-Henri Beyle Stendhal tarafından yayınlanan Parma Manastırı, Fransız ordusunun Milan’ı sömürmesi ve Avusturya ile müttefik olan Lombardya’nın uykulu bölgesini karşılaştırması ile başlamaktadır. Gerçekçiliğin bir örneği olarak gösterilen roman çoğu yazar tarafından devrimci bir çalışma olarak kabul edilmektedir. Parma Manastırı ayrıca tüm Fransız romanlarının en iyisi olarak tanımlanmıştır.

Alexandre Dumas Fils: Kamelyalı Kadın

İlk baskısı 1848’de yapılan Kamelyalı Kadın, Alexandre Dumas Fils tarafından yazılmış en iyi eserlerden biridir. 2 Şubat 1852’de Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Vodvil Tiyatrosunda sahneye uyarlanmıştır. Kamelyalı Kadın aynı zamanda Alexandre Dumas’ın gerçek hayattaki sevgilisi olan Marie Duplessis’e dayanmaktadır.

Patrick Modiano: Babam ve Ben

Nobel ödüllü yazar Patrick Modiano tarafından kaleme alınan Babam ve Ben adlı eser hayalperest bir baba ile kızının nostaljik Paris sokaklarında geçirmiş oldukları öyküyü anlatmaktadır. Kitapta yer alan kahramanımız Catherine, özelliklerinden dolayı kendini ayrıcalıklı hissetmekte ve iki ayrı dünyayı keşfetmenin tadını çıkartmaktadır. Küçük bir kız çocuğunun babası ile Paris’te geçirmiş olduğu çocukluk dönemleri ile sizlerde kim zaman komik kimiz zaman da duygu yüklü anılara şahitlik edeceksiniz.

Michel de Montaigne: Denemeler

İlk defa 16. Yüzyıl Fransız deneme yazarı Montaigne’nin deneme türünden eseri olan Denemeler, 107 denemeden oluşmuştur. Kitap çoğunlukla eğitim ve felsefe konularına değinen ve ortaçağ dogmatizmini yıkan bir aydınlanma kitabı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hümanist kültürün en önemli kaynakları arasında yer almaktadır. Türkçeye ilk defa 1940 yılında çevrilen eser 1947 yılında MEB yayınları tarafından da kitap haline getirilmiştir.

Honore de Balzac: Goriot Baba

Fransız edebiyatının ünlü yazarları arasında yer alan Honore de Balzac’ın İnsanlık Komedyası adlı eserinin ilk kitabı olan Goriot Baba, hayatını kızlarına adayan eski bir tel şehriye ve ekmek fabrikatörü Mösyö Goriot’un bir pansiyona yerleşmesinin arından meydana gelen olaylar anlatılır. Honore de Balzac’in en iyi eserlerinden biri olan Goriot Baba’nın ardından kaleme alınan eserlerdeki tüm karakterler de birbiri ile ilişkilendirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir