Muhibbe Darga
Arkeolog Muhibbe Darga, 13 Haziran 1921 yılında İstanbul’da Dünya’ya gelmiştir. Muhibbe Darga, Kültür ve Bilim, Anı, Mektup ve Günlük türlerinde yazılar yazmıştır. Arkeolog, Hititolog ve Dil Bilimci olan Muhibbe Dalga’nın babası Doktor Sait Darga’dır. Annesi ise Sabiha Darga’dır. Eğitim yıllarını doğduğu şehir İstanbul’da geçiren Muhibbe Darga, İlköğretim eğitimini Kadıköy’de ki Gazi İlkokulu’nda tamamlamıştır.
Yazar Darga, Erenköy Kız Lisesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi arkeoloji bölümünü kazanmıştır. Mezun olduktan sonra akademik hayatına devam etmek isteyen Darga, burada doktorasını yapmaya karar vermiştir. Ünlü Arkeolog 1945 yılında Eski Ön Asya Dilleri ve Kültürleri bölümü asistanlığına yerleşmiştir. Buradaki eğitimini tamamlayan Darga, tezini bitirdikten sonra asistanlık görevinden ayrılmıştır. Adana Karatepe’de keşif kazı çalışmalarına katılmıştır. Elazığ ve Muş’ta öğretmenlik yapmaya başlayan Darga, üniversitede ki asistanlık görevine geri dönüş yapmıştır.
Asistanlık görevinde başarıyla ilerleyen Darga, profesörlüğe adım atabilmek için tez çalışmalarına başladı ve Side dili üzerine çalışmalar yaptı. Tezini başarıyla tamamlayan yazar sonra profesör unvanını almıştır. Tekrar kazı çalışmalarına katılan ünlü arkeolog, Türk Tarih Kurumu üyesi olmuştur.
1978 ve 1990 yılları arasında Elazığ Şemsiye Tepe’de ki kazı çalışmalarında başkanlık yapmıştır. Uzun yıllar çalışan Darga emekli olmaya karar verir ve 1985 yılında emekli olur. Yazmış olduğu ve yazarken Hitit kaynaklarını da kullanarak çıkardığı eseri Eski Anadolu’da Kadın kitabı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu eseri Muhibbe Darga’nın en meşhur eseri olmuştur. Arkeolojinin Delikanlısı ve Kazı Başkanının karavanası adlı diğer eserlerini de kitapseverler ile buluşturmuştur.