Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan pek çok kitap kaleme alınmıştır. Bu yazımızda sizlere Atatürk’ü anlatan seçilmiş en iyi 10 kitabı hazırladık. Atatürk’ü hep merak etmişizdir. Ancak onun hakkında yazılan kitapları ya da onu anlamak için ne kadar bilgiye sahibiz. Yeni bir devletin temelini atan Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, sosyal hayatını, mücadelesini, felsefesini, devlet adamlığını ve daha birçok merak ettiğimiz yönünü derinlemesine incelemek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Mustafa Kemal Atatürk’ü hem ölümünde önce hem de sonrasında hakkında yazılan kitaplar aracılığı ile nasıl bir insan olduğunu sağlıklı bir şekilde öğrenme imkanına sahibiz. Roman, araştırma, anı türündeki kitaplar ile Atatürk’ü daha iyi anlayabileceğiz. Listemizde yer alan bu kitaplar Atatürk’ü daha iyi anlamamızı ve onu farklı açılardan anlamamızı sağlayacaktır. İşte sizler için hazırladığımız Atatürk’ü en iyi anlatan 10 kitap listemiz.
Yılmaz Özdil: Mustafa Kemal
Yazar Yılmaz Özdil’in Atatürk’ü anlatmak boynumuzun borcu diyerek yaklaşık 10 yıllık bir çalışması ile hazırlamış olduğu Mustafa Kemal, kitabında kendi üslubu ile karşılaşacaksınız. Yaklaşık 500 sayfa olan kitap akıcı anlatımı ve kullanılan günlük dili sayesinde tarih okumalarından korkanların dahi rahatlıkla okuyabileceği bir eser ortaya çıkmıştır. Yılmaz Özdil, Mustafa Kemal’in hayatını, harp okulu zamanlarını, I. Dünya Savaşını, milli mücadele yılları ve cumhuriyetin kuruluşu ile ölümü arasındaki süreçte başından geçen ve hiç duymadığımız anıları birinci ağızdan bizlere anlatmaktadır.
İlber Ortaylı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk
İlber Ortaylı tarafından Ocak 2018’de yayımlanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk adlı kitapta yazar Atatürk ile ilgili kişisel özellikleri, bilinmeyenleri ve tüm izleri ile kaleme aldığı bir biyografi kitabıdır. Yazarımız Atatürk’ü anlatan bu eşsiz kitabını samimi ve bilimsel olarak kaleme almıştır. Atatürk’ü merak eden herkesin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yer almaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk: Gençler İçin Fotoğraflarla Nutuk
Türkiye İş Bankası Kültür yayınları tarafından basılan kitap Atatürk’ün gençliğe hitabından yola çıkarak düşündüğümüzde ilk olarak gençlerin, ülkenin ne şartlar altında kurtarıldığını anlamalarını sağlamamız gerektiğini anlatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu eşsiz kitabı Nutuk’ta yabancı kelimelerin parantez içerisinde karşılıkları da yazılmıştır. Anlaşılır sade bir dil ile kaleme alınan Nutuk kitabını sıkılmadan okuyacağınızdan emin olabilirsiniz.
Şevket Süreyya Aydemir: Tek Adam 3 Cilt Takım
Yazar Şevket Süreyya Aydemir tarafından kaleme alınan Tek Adam kitabı 1963-1965 yılları arasında yazılan bir biyografi kitabı Tek Adam, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının anlatılmış olduğu üç ciltlik bir eser ve biyografi olmasının dışında araştırma ve inceleme kitabı olarak da bilinmektedir. Atatürk’ü en güzel şekilde anlatan kitaplardan biri olan Tek Adam kitabında yazarımız sadece Mustafa Kemal’i değil aynı zamanda 19. Yüzyılın sonlarından 20. Yüzyılın başlarına kadar olan süreci de okuyuculara aktarmıştır. Kitabın ilk cildi 1963, ikinci cildi 1964 ve üçüncü cildi ise 1965 yılında yayımlanmıştır.
Sinan Meydan: Atatürk Etkisi
Sinan Meydan bu kitabı ile adeta geçmişe ayna tutmuş. Okuyuculara Atatürk’ün ülkemize getirmiş olduğu yeniliklerden, kadınlara önem verilmesine kadar birçok konulardan bahsetmektedir. Yüzyılın Kitabı ile bezerlik taşıyan kitap Atatürk Etkisi, 1923-1938 yılları arasında ülkenin bugünlerde nerede olduğunu okuyuculara sorgulatmaktadır. Sinan Meydan kitapta, Kadın haklarından, Lozan Barışına, tek parti tek adam rejiminden Demokratik Partinin işleyişine kadar oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır.
Süleyman Bulut: Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler
Süleyman Bulut tarafından kaleme alınan Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler adlı kitapta büyük önderimizi hem daha yakından tanıyacak hem de ona olan hayranlığınızı katlayarak duygulanacak ve milli mücadele ruhunu derinlerinizde hissedeceksiniz. Kitapta yer alan hikayeler, tarih kitaplarında olmayan detaylardan oluşmaktadır. Atatürk’ün o dönemlerdeki yaşam tarzını, yaklaşımını, duruşunu ve vizyonunu özümseyeceğiniz küçük aneknotlar şeklinde okuyuculara sunulmaktadır. Hem yetişkinler hem de çocukların okuyacağı harika bir kaynak niteliği taşıyan Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Sinan Meydan: Atatürk ve Türklerin Saklı Tarihi
Ömrünü Mustafa Kemal Atatürk’e adayan tarihçilerimizden Sinan Meydan’ın Atatürk ve Türklerin Saklı Tarihi adlı kitabı adeta Türk tarihi üzerine ayrıntılı bir araştırma niteliği taşımaktadır. Ayrıntılı bir şekilde dile getirilen kitapta Sümer ve Hititler ile Türklerin benzerliklerini belgelerle kanıtlamaya çalışan yazarımız Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Türk tarihi konusunda engin araştırmalarının tarihimizin bilinmesi bakımından değerlendirdiği bir kitap olduğundan herkesin okumasını tavsiye ederiz.
Zafer Toprak: Atatürk
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Zafer Toprak tarafından kaleme alınan Atatürk, kitabında Atatürk’ün bilim konusunda ne kadar duyarlı bir devlet adamı olduğunu anlatmasının yanı sıra Atatürk ve fikirlerine ilham veren düşüncelerin kökenini anlamak isteyen herkes için kaleme aldığı en yetkin kaynaklardan biri olmasını sağlamıştır. Atatürk kitabında yazarımız ayrıca Fransa’nın 19. Yüzyılda yaşamış olduğu inişli çıkışlı devrimsel süreci ve üçüncü Cumhuriyet Fransa’sının pozitivist, dayanışmacı, laik dünya görüşünü de dile getirmiştir.
Zülfü Livaneli: Atatürk’ün İzinde
Son dönemlerde çocuklara yönelik kitapları ile dikkat çeken Zülfü Livaneli’nin Atatürk’ün İzinde kitabı da çocuk kitaplarından biridir. genç okurlara Atatürk’ü harika bir şekilde anlatan yazarımız bu kitabında çocukları Atatürk’ün en yakın arkadaşı yerine koymuş ve Atatürk ile beraber onları da maceranın içine sürüklemiştir. Atatürk’ün İzinde bir nevi okuyucuların en yakın arkadaşı olurken onun görüşleriyle beraber bir hayat yolunda ilerlemelerini sağlayacaktır.
Uğur Dündar: Ya Atatürk Olmasaydı
Ülkemizde yetişmiş olan saygın gazetecilerden Uğur Dündar’ın 2016’ya kadar tarihe not düşecek olan köşe yazılarından derlenerek bir kitap haline gelen Ya Atatürk Olmasaydı adlı kitabı adeta çalkantılı siyasi atmosfer içinde savrulanların bazı sorularına cevap niteliği taşır. Yazarın dili itibari ile oldukça sade anlaşılır bir yazıma sahip olan kitapta özellikle yaşadığımız dönemde bizlere ülkeyi yönetenlerin Atatürk ve Cumhuriyete neden büyük saygı duymaları gerektiğini açık bir şekilde anlatan yazılar içermektedir.