Bilindiği gibi psikoloji, insan davranışlarını ve bunların etkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu tarzda yazılan psikoloji kitapları akademik araştırmalar sonucunda oluştuğu için farklı türde psikolojik vakaların anlatıldığı hikayeler de yer almaktadır.
Kendi benliğini keşfetmek isteyenler ve psikoloji ile ilgilenen herkesin okuması gereken en iyi psikoloji kitaplarını sizler için bir araya getirdik. Sizlerde psikoloji kitapları listesi hazırlamak istiyorsanız en iyi psikoloji kitapları listemize göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
Sigmund Freud: Bilinçaltı
Sigmund Freud, seven bir kitle mutlaka vardır. Bu kitle yazarın tüm kitaplarını okumuştur. Yazarımızı tanımayanlar için tavsiye edeceğim bir kitap olan Bilinçaltı, insanların bilinçaltını tanımanızı sağlayan bir serüven ile karşılıyor okuyucuyu. Psikanalitik kuramının kurucusu nörolog Freud, hastalar üzerinde nasıl çalıştığı ve kendi kuramı hakkında bilgilerin yer aldığı kitabı, aklınızdaki tüm sorulara cevap niteliğindedir. Bilinçaltı nedir, bilinçaltında yer alan duyguları nasıl yok ederiz gibi soruların yanıtlarını bulacağınız kitap özellikle psikanaliz ile ilgilenenler için ideal bir kitaptır.
Garry Small: Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
İnsanların takıntılarını, garip alışkanlıklarını hatta sıra dışı hayatlarını merak edenleri buraya alalım. Çünkü bu kitap hiç duymadığınız, yaşanmış ilginç hikayeleri içermektedir. Dr. Garry Small meslek hayatı boyunca tecrübe ettiği vakaları Bir Psikiyatristin Gizli Defteri, kitabında toplamıştır. Hastaları ile arasında geçen gizli diyalogları, teşhis aşamalarını ve sonrasında oluşan hikayeleri bir araya toplayarak kitabın daha fazla ilgi uyandırmasını sağlamaktadır. Kitap sayesinde yeryüzünde belki de hiç duymadığınız psikolojik hastalıkları duyacak, sağlıklı olduğunuz için şükredeceksiniz.
Nevzat Tarhan: Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka
Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından kaleme alınan kitap, fazlası ile açık ve anlaşılır bir dile sahiptir. Okuyan herkesin sıkılmadan, anlatılmak istenen konunun anlayacağı bir eserdir. Duyguların Psikolojisi, duyguların insanların üzerindeki etkisini anlatan bir konuya sahip olduğundan bıkmadan okuyacaksınız. Kıskançlık, korku, nefret gibi duyguların asıl kaynaklarının ne olduğunu öğrenmenize yardım edecektir. Kitabı okuyanların genel yorumlarına bakacak olursak olumsuz eleştirilerin yok denecek kadar az olduğunu belirtmek isteriz.
Knut Hamsun: Açlık
En iyi psikoloji kitapları listemizde yer alan diğer bir kitabımız tam 127 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlk basım yılı 1890 olan Açlık kitabı, biyografi türünde yazılan psikoloji romanıdır. Kitabı okuyan herkes neden bu kadar geç okuduğuna dair kendisini mutlaka sorgulayacaktır. İnsanların var olma mücadelesini anlatan kitap, hayata bakış açımızı değiştirirken, olayların üstesinden gelmede gücümüzü arttıracaktır. Bu özelliğinden dolayı da sizi derinden etkileyecek kocaman bir hikayeye sahiptir. Şiddetle tavsiye ettiğim psikoloji kitaplarından biridir.
David Burns: İyi Hissetmek
Listemizin yedinci sırasında İyi Hissetmek kitabı yer almaktadır. Adının boş olmadığını kanıtlayan kitaplar arasında yer almaktadır. Kitabı okuyup bitiren herkes, önceki hallerinden daha pozitif, umutlu, yani iyi hissedeceklerdir. Kitap okuyucuya kendi sorunlarının çözümünde rehber niteliği taşımaktadır. İç huzursuzluğunuzdan kurtulup kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız mutlaka okumalısınız.
Jed Rubenfeld: Bir Cinayetin Psikanalizi
Polisiye türünde kaleme alınan kitapta yazar, Sigmund Freud ile beraber cinayeti çözmeye çalışmaktadır. Tabi ki bu hikayede gerçek hikaye ile kurgusal öğeler harmanlanmıştır. Bölüm bölüm yazılan kitapta, ruh bilimi de yer almaktadır. Kitap sürükleyici olmasına rağmen, tarihsel öğeler nedeni ile ağır bir dile sahiptir. İşlenen cinayetlerin psikolojik yanlarını da ele alan kitap psikoloji ve polisiye roman sevenler için doğru bir tercih olacaktır.
Kemal Sayar: Beni Sessiz de Sevebilir misin?
2014 yılında yayınlanan kitap, deneme tarzında hazırlanmıştır. Akademisyen ve psikiyatrist olan Kemal Sayar, kitabında kısa öykülere yer vermiştir. Okuyucuyu yormayan, duru anlatımı sayesinde oldukça hızlı ilerleyen bir kitaptır. İlk izlenim olarak klasik bir aşk hikayesi olabilir ancak bu sizi yanıltmasın, aslında kitabın, özlü sözler ve psikolojik konulara değinen bir kitap olduğunu anlayacaksınız. Kitaba zenginlik katan diğer bir öğe ise görseller oluyor. İçerisinde yer alan resimlerle anlatımı zenginleştiren eser, okuyucuları fethetmeyi başarıyor.
Çağımızın Nevrotik Kişiliği
Alman kökenli Amerikalı psikanalist Karen Horney, Neo Freudyen bir ekol olan ego psikolojisinin temsilcilerinden birisidir. Kalemine almış olduğu Çağımızın Nevrotik Kişiliği adlı eseri ile çelişkileri ve kaygıları ile yüzleşmek istemeyen pek çok insan tarafından beğeni ile okunmuştur. Toplumsal ilişkilere ve insanların iç dünyalarına etki eden çalışmaları ile ön plana çıkan Horney, Çağımızın Nevrotik Kişiliği eserinde Nevrotik bireyin rahatsızlıklarının farkına varması ve iyileşmeye yönelik adımlar atması konusunda bu eseri ile insanlara yardımcı olmuştur.
Doğan Cüceloğlu: İnsan ve Davranışı
Psikoloji dendiğinde olmazsa olmazlarımızdan biri de Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarıdır. İnsan ve Davranışı kitabı, kitaplığınızda mutlaka olması gereken ve açıp okumanızı tavsiye ettiğimiz kitaplardan biridir. Kitap ders kitabı niteliğinde olduğundan, kullanılan terimler ve anlatım tamamen bilimsel. Bu da kitabı sadece psikoloji sevenlerin özellikle de psikoloji dalında eğitim gören öğrencilerin tercih etmesine neden oluyor.
Gustave Le Bon: Kitleler Psikolojisi
Kişiler grupları yani kitleleri, kitleler ise toplumları oluşturmaktadır. Bir toplumu harekete geçiren, yeni kararlar aldıran, savaşa ya da güzel şeylere iten nedir? Kitabımız toplumu harekete geçiren davranışları ele almaktadır. Bunları analiz ederek, kitlelerin psikolojisini anlamlandırmaya çalışmaktadır. Aslında toplumu yöneten şeyin zeka ve eğitim olduğu sanılır ama, kitap bu düşünceyi ekarte etmektedir.