Japon yazarlar denildiğinde hiç şüphesiz akla ilk olarak Haruki Murakami gelmektedir. Bu yazarımız ülkemizde ciddi okur kitlesi oluşturmuş durumdadır. Ayrıca Nobel ödülü alan yazarların çıkması da Japon edebiyatına olan ilginin daha fazla artmasını sağlamıştır. En iyi Japon yazarları ve kitaplarını merak ediyorsanız bu listemiz tam da size göre. Umarız sizin için listelemiş olduğumuz kitapları beğenirsiniz.
Listemizde bulunan kitapları sizler için özel olarak hazırladık Japon edebiyatını, yazarlarını ve o yazarların kitaplarını okumayı düşünüyor ya da hangisini okumalıyım diyorsanız listemizde yer alan kitaplar arasında zevkinize uygun olanı seçebilirsiniz. İşte Japon edebiyatına meraklı olan ve bu kültür ile ilgili bilgilere sahip olmak isteyenlerin keşfetmeleri gereken en iyi 15 Japon yazar ve kitapları.
Haruki Murakami: Dans Dans Dans
20. ve 21. Yüzyılın en önemli ve en popüler yazarlarından birisi olan Haruki Murakami, Budist din adamı olan bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Kaleme almış olduğu eserleri ile her döneme damgasını vuran Murakami, 1979 yılında yayınladığı ilk eseri ile Gunzou Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Altıncı eseri olan Dans Dans Dans adlı kitabı ile çok satanlar listesinde yer alan Murakami, bu eserini pek çok dile çevirip dünya genelinde yayınlamıştır. Dans Dans Dans adlı eserinde ticari bir yazarın hayatını ve bu yazarın gerçeküstü talihsizliklerini kaleme alan Murakami, eseri ile okurlarından ve eleştirmenlerden tam not almıştır.
Hector Garcia: İkigai
İspanya’da dünyaya gelen Hector Garcia, eğitimini tamamladıktan sonra Japonya’da yaşamını sürdürmeye başlamıştır. Burada teknoloji alanında çeşitli çalışmalarda bulunan Hector Garcia, kaleme almış olduğu İkigai eserinde, Japonların uzun ve mutlu yaşam sırlarını ele almıştır. Dünya genelinde çok satanlar listesinde her daim yerini koruyan İkigai eseri, okuyan okurlarına ilham kaynağı oluyor. Japonların kendilerine özgü en temel felsefelerini ve hayat şekillerini ele alan Hector Garcia, okuyucularının kendilerini keşfetmelerine olanak sağlıyor.
Kazuo Isiguro: Beni Asla Bırakma
Japon asıllı İngiliz yazar tarafından kaleme alınan ve okuyucuyu yeteri kadar gerilime sokmaya yetecek kitabı Beni Asla Bırakma 2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü Kazuo Isiguro’ya kazandırmıştır. Türünün okuyan herkese ilginç geleceği ve romanın kendisine dalı gideceğiniz nadide eserlerden biri olma özelliği taşıdığından mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Cuniciro Tanizaki: Naomi
Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Cunicirp Tanizaki Japon edebiyatının dev isimleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda geçtiğimiz yüzyılın en önemli yazarları arasında gösterilen Tanizaki’nin en iyi ve en çok okunan kitaplarından biri olan Naomi, sevgi, nefret, aşk ve gurur gibi kavramları ele almasının yanı sıra kadın-erkek, insan ve insan arasındaki gerilimli ilişkileri de okuyucuya yansıtmaktadır.
Murasaki Shikibu: Murasaki Shikibu’nun Günlüğü
10. ve 11. Yüzyıllar arası yaşamış en önemli Japon yazarlardan birisi olan Murasaki Shikibu, kaleme almış olduğu ilk eseri Genji’nin Hikayesi ile adını duyurmuştur. Daha sonra Murasaki Shikibu’nun Günlüğü adlı eserini yazan Murasaki Shikibu, bu eseri sayesinde Japon Edebiyatı Klasikleri arasında her dönemde yerini korumuştur. 20. Yüzyıl baş yapıtlarından birisi olarak gösterilen Murasaki Shikibu’nun Günlüğü eseri pek çok dile çevrilip dünya genelinde yayınlamıştır. Japon Edebiyatının en önemli eserlerinden birisi olan Murasaki Shikibu’nun Günlüğü, yazar Murasaki Shikibu’nun o dönemde nedimelik yaptığı Heian sarayındaki anılarını anlatmaktadır.
Yukio Mişima: Denizi Yitiren Denizci
Yalnız Japonya’nın değil tüm dünyanın gördüğü kendine has, hayranlık uyandıran yazarları arasında yer alan büyük yazar Yukio Mişima’nın en iyi Japon yazar ve kitapları listemize girecek birçok esere sahiptir. Fazlası ile üretken olan yazarımızın Denizi Yitiren Denizci kitabı kısa ve sade bir dille kaleme alındığından yazar bu kitabında kötülüğün insan ırkındaki köklerine inerek tüm edebiyat tarihinin en etkileyici sonlarından birini yazmıştır.
Sei Şonagon: Yastıkname
Okuyucuya edebiyat, kültür ve tarih kokan bir yolculuk bahşeden Sei Şonagon tarafından kaleme alınan Japon edebiyatının yaklaşık bin yıllık klasikleri ve en önemli kültür hazinelerinden olan Yastıkname, 83 kişilik çevirmen topluluğunun titiz çalışması ile Türkçeye çevrilen bir eserdir. Ayrıca Japon edebiyatının başyapıtlarından biri olan eser, klasik Japon edebiyatı ile tanışmak isteyenler için birebirdir.
Kobo Abe: Kanguru Defteri
Japon savaş sonrası edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olarak tanınan Koba Abe, eserlerinde modern toplumların bunalımlarını ve edebi keşiflerini kaleme almıştır. Bu özelliği ile Kafka’ya benzetilen Abe, ilk olarak Kumların Kadını adlı romanı ile adını duyurmuştur. Eseri Kanguru Defteri ile çok satanlar listesinde her dönemde ilk sıralarda yerini korumayı başaran Abe, eserinde soluksuz okuyacağınız bir macera ile sizleri karşılıyor. Hem kafa karıştırıcı hem de bağımlılık yapan bu baş yapıt, yazar Kobo Abe’nin en önemli eserlerinden birisidir.
Osamu Dazai: Mor Bir Serserinin Gezi Notları
Asıl adı Suuiçi Tsusima olan Japon yazar Osamu Dazai 1930 yılında yazma serüvenine başlamıştır. Yazar kısacık hayatına öykü ve romanlar sığdırmayı başarmıştır. Japon edebiyatının en önemli yazarlarından biri kabul edilmektedir. Akıcı üslubu ile diğer yazarlardan ayrılan yazarın kendi hayatından izler taşıyan Mor Bir Serserinin Gezi Notları adlı kitabı kendisinin en önemli eserlerinden biridir.
Kenzaburo Oe: Kurbanı Beslemek
1994 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen yazar Kenzaburo Oe, kaleme almış olduğu eserlerinde William Blake, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevsky gibi pek çok önemli yazarları kaleme almıştır. Ayrıca edebiyat dünyasına damga vuran eseri Kurbanı Beslemek ile her dönemde çok satanlar listesinde yer alan Kenzaburo Oe, eserinde sıradan ve toplum tarafından hiç görülmeyen bir insanın bile yeri geldiğinde nasıl canavara dönüşebileceğini anlatmıştır. Yaşayan en büyük Japon yazarlardan birisi olan Kenzaburo Oe, Kurbanı Beslemek adlı eserini pek çok dile çevirip dünya genelinde yayınlamıştır.
Natsume Soseki: Gönül
Meiji döneminin en büyük romancılarından biri olan Natsume Soseki, Japon edebiyatının modernleşme zamanında en önlerde yerini alan romancılardan biridir. dilimize çevrilen eser Gönül, yaklaşık yüzyıl öncesinin Japonya’sında kaleme alınmış ve ö dönemde geçen hikayeyi anlatmaktadır. Japon yazarların kendine örnek aldıkları ve saygı duydukları Natsume Soseki’nin Gönül adlı eseri 20. Yüzyıl Japon romancılığını anlamanız için okumanız gereken ilk kitaplardan biridir.
Natsuo Kirino: Tanrıça Günlüğü
Japon polisiye romanlarında adını duyuran büyük kadın yazarlardan birisi olan Natsuo Kirino, kadın yazar artışının önde gelen isimlerinden birisidir. Hayatı boyunca üretkenliği ile dikkatleri üzerine çeken Natsuo Kirino, kaleme aldığı eserleri sayesinde Japonya Gizem Yazarları Ödülüne layık görülmüştür. Daha sonra 1993 yılında Edogawa Rampo Ödülünün sahibi olan Natsuo Kirino, 1999 yılında ise Naoki Ödülünün sahibi olmuştur. Tanrıça Günlüğü eseri ile çok satanlar listesinde her dönemde yerini koruyan Natsuo Kirino, eserinde kadın erkek ayrımını ve insanlar ile tanrılar arasındaki ayrımı ele almıştır.
Yoko Tawada: Bir Kutup Ayısının Anıları
Yaşamını Berlin’de sürdüren Japon ve Alman yazar Yoko Tawada, kaleme almış olduğu tiyatro oyunları, düz yazıları ve şiirleri ile adını duyurmuştur. Ödüllü yazar Yoko Tawada, yaratıcılığı ve benzersiz öyküsü ile kaleme aldığı Bir Kutup Ayısının Anıları eseri ile okurlarından ve eleştirmenlerden olumlu tepkiler almıştır. Çok satanlar listesinde ilk sıralarda yer alan Yoko Tawada, Berlin Hayvanat Bahçesi’nde dünyaya gelen dünyanın en ünlü kutup ayısı Knut’u otobiyografisini Bir Kutup Ayısının Anıları eserinde kaleme almıştır.
Mitsuyo Kakuta: Ağustosböceğinin Sekizinci Günü
Japonya’nın en ünlü yazarlarından birisi olan Mitsuyo Kakuta, edebiyat dünyasına seksenin üzerinde eser kazandırmıştır. Kaleme aldığı Ağustosböceğinin Sekizinci Günü adlı eseri ile Chuo Koron Ödülüne layık görülen Mitsuyo Kakuta’nın bu eseri beyaz perdeye uyarlanmış ve seyirciler tarafından büyük beğeni toplamıştır. Kaleme aldığı Ağustosböceğinin Sekizinci Günü adlı eseri ile çok satanlar listesinde yerini koruyan Mitsuyo Kakuta, eserinde bir kadının kaçırıp adını değiştirdiği çocukla Japonya’nın farklı yerlerinde sürdürdükleri hayatı ele almıştır.
Natsuki İkezawa: Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız
Japon şair ve çevirmen Natsuki İkezawa, eserlerinde genellikle medeniyet ve doğa arasındaki ilişkileri kaleme almıştır. Seslendirme sanatçısı Haruna Ikezawa’nın babası olan Natsuki İkezawa, kaleme aldığı Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız eseri ile adını duyurmuştur. Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız eserinde yazar Natsuki İkezawa, Paris’te çevirmenlik yapan ve aynı zamanda koordinatör olarak çalışan genç kızın ressam abisini yargılandığı idam cezasından kurtarma çabalarını kaleme almıştır. Çok satanlar arasında daima yerini koruyan Natsuki İkezawa, Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız eserini pek çok dile çevirip dünya genelinde yayınlamıştır.