Açıklama
Ünlü Rus hatip ve papaz Grigoriy Spiridonoviç Petrov, 6 Şubat 1866’da Rusya’da dünyaya geldi. Petrov, Fin milletinin dünyanın diğer bölgeleri ve özellikle de Rusya’ya oranla gelişim hareketini ele aldığı bu eserinde, bir milletin küllerinden doğuşunu ve her yönüyle dinamikliğini ele almıştır. Ona göre bu milletin dinamiklerini oluşturan en temel etken Fin halkının özverisi ve çalışkanlığıdır. Bu öylesine bir özveridir ki, insanlığın o dönemlerde muhtaç olduğu temel kudret olan medeniyet mefhumunun âdeta tarifini verir. Bu tarife göre oluşan dünya, sanki cennetin yeryüzünde oluşmuş şeklidir. Petrov tarafından kaleme alınan bu kitap, 1923 yılında yayımlandı ve aynı yıl Türkçe dâhil birçok dile çevrilerek yeni dünya uluslarının dünya görüşlerinin şekillenmesine katkı sağladı.
Kızıl Panda Klasik Dizisi – 122
Aslı –
İlk defa 1923’te Saraybosna’da basılmış ve kısa sürede birçok dile çevrilmiş ‘Yeni başlangıç’ anlamına gelen Beyaz Zambak bağımsızlığını kazanmak isteyen bir ülkenin çabalarını konu alıyor.
Kitap toplamda 15 bölümden oluşuyor ve her bölüm farklı konuları içeriyor. Başta Johan Vilhelm Snelman (Finlilerin en parlak temsilcileri) olmak üzere birçok Finlinin ülkeleri için nasıl büyük bir mücadele verdiklerinden bahsediliyor.
Nalan –
Kitap Grigoriy Petrov’un 1920’li yıllarda yazmış olduğu bir kitap ve kitapta Findanliya’nın kuruluşunu bataklıklar ülkesi bir ülkenin Beyaz Zambaklar Ülkesine dönüşümünü anlatıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün şiddetle önermesi ve okulların müfredatına konulmasını özellikle istemesi benim kitaba olan ilgimi arttırdı.
Hasan –
Atatürk’ün okulların müfredatına konulmasını istemesiyle ülkemizde çok fazla ilgi görmüş bir kitap.
Finlandiya yani Suomi’nin hiçbir doğal zenginliğe sahip değilken sadece eğitime verdiği önem ile yükselişini konu alan bir eser. Petrov neden bu şehri seçtiğini de “Her yerini gezdiğim, en çok hakim olduğum yer” cümlesiyle açıklıyor ,bizlere. Finlandiyalılar için okul en temel zenginliktir. Şato ve saray görünümlü okullar inşa ettiklerini söylüyor, Petrov; okulsuz Finlandiya mayasız hamur gibidir.
Snelman önderliğinde din adamları, köy öğretmenleri herkes harekete geçiriliyor. Tek amaç okumak. Nüfus sayısı az bile olsa köylerde bolca okul mevcut. Öğrenciler ferah eğitim alıyor. Bugünkü Finlandiya.. Dünyanın en mutlu ülkesi. Eğitim seviyesi en ferah en güçlü ülkesi. İşte bugünkü Finlandiya nasıl bugüne geldi onu okuyacağımız bir eser.