Düşünce bilimi olarak tanımlanan felsefe de ilk olarak filozofluk kavramına açıklık getirmek gerekir. Filozof ifadesi “phileo” ve “sophia” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Yunanca olan bu kelimelerden phileo, peşinden koşmak, aramak anlamlarına gelirken, sophia, bilgelik ifadesini karşılamaktadır.
Felsefe adına verilen bilim dalında, yokluk, varlık, gerçek, sevgi, insan, adalet, bilim, güzellik, din ve ahlak gibi birçok konu ele alınmaktadır. Filozoflar ise, bu konular hakkında yüzyıllardır fikir sunmuş, doğruyu bulmak için çalışmışlardır.
Temelinde soru sorma eylemi yatan felsefenin amacı insanların içinde yaşadıkları dünyayı, yönetildikleri devletleri, inandıkları dini sorgulamaları istenmektedir. Merak eden ve sorgulayan her insanın ruhunda bir nebze de olsa felsefe eğilimi var diyebiliriz. Asıl konumuza değinecek olursak, yazımızda felsefeyi konu alan kitaplar sizler için derledik. Belki de hayata karşı olan bakış açınızı değiştirecek en etkili ve en beğenilen felsefe kitaplarını birlikte inceleyelim.
Jostein Gaarder – Sofie’nin Dünyası
Japonca, Arapça, Rusça gibi dillere çevrilen Sofie’nin Dünyası 1991 yılında yayımlanmıştır. Norveçli yazar Jostein Gearder, tarafından kaleme alınan bu eser, yayımlandığı her ülkede satış rekorları kırmıştır. Felsefeye ilgi duyanların dışında felsefeyi öğrenmek isteyenlerin de mutlaka okumaları gereken bir kitaptır. Nedeni ise, felsefe hakkında bilinmesi gereken her şeyin kitapta anlatılmış olmasıdır. En ünlü filozoflar, materyalizm ve varoluşçuluk gibi konulara değinilen kitap harika bir kurguya sahiptir.
Epiktetos – Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir
Epiktetos – Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir Epiktetos, kitabında okuyucuya aslında dünya malında gözünün olmadığını, Tanrısal sevgiye önem verdiğini, herkesin içinde Tanrıdan bir parça olduğunu, önemli olanın özgür bir birey olunması ve şimdiki zamanın kıymetinin bilinmesini okuyucularına aktarıyor. Yazar kitabında ölümden korkmadığını, kimsenin kimseden üstün olmadığını da dile getirmiş, köle olarak başlayan hayatını özgür bir birey olarak da sonlandırmıştır.
Marlo Morgan – Bir Çift Yürek
Gezi ve inceleme tarzında yazılan Bir Çift Yürek kitabı, ayı zamanda kişisel gelişim kitabı türünde de kaleme alınmıştır. Etkileyici bir dile sahip olan kitabın ana fikri, aslında hepimiz et ve kemiğe sahibiz, bizi birbirimizden ayıran tek fark ise taşıdığımız yürektir. Okuyucuya yaşadığımız dünya da neyin önemli neyin önemsiz olduğunu hatırlatan kitap, herkesin kesinlikle okuması gereken bir eserdir.
Rhonda Byrne – The Secret – Sır
Aynı zamanda en iyi kişisel gelişim kitapları arasında da yer alan The Secret, felsefe ve spiritüalizm türünde yazılmış bir eserdir. İnsan ve toplum konularını ele alan kitap hem felsefi türde hem de kişisel gelişim türünde kendini ispatlayan, başarılı bir kitaptır. İlk olarak 2006 yılında yayımlanan eserde pozitiflik ağırlıkta olduğundan düşüncelerinizin hayatınız üzerindeki etkilerine değinmektedir. Mutlaka okunması gereken The Secret kitabı aslında hepimizin dilinden düşmeyen “iyi düşün ki iyi olsun” sözünü açarak anlamlandırmayı amaçlamıştır.
Platon (Eflatun) – Devlet
Antik Yunan filozofu Platon tarafında kaleme alınan Devlet, siyaset felsefesi tarzında yazıldığından siyasi kitaplar kategorisinde de değerlendirilebilir. Bilindiği üzere Platon’a İslam aleminde Eflatun denmektedir. Eser de Eflatun’un ideal devlet yapısının nasıl olması gerektiği anlatılmış ve 2500 yılıdır popülaritesini koruyan en önemli eserler arasındadır. Siyaset felsefesi dendiğinde akla ilk gelen kitaplardan olan Devlet’i mutlaka okumalısınız. Ancak yazıldığı dönem göz önünde bulundurulacak olursa, dilinin biraz ağrı olduğunu söyleyebiliriz.
Albert Camus – Yabancı
1942 yılında Albert Camus tarafından yayımlanan Yabancı isimli kitap varoluş felsefesi hakkında bilgi vermenin yanı sıra müthiş bir kurguya sahip polisiye kitabıdır. 1957 Nobel Edebiyat Ödüllü yazarın bu eseri, en çok yabancı dile çevrilmiş ve tanınan bir eserdir. Kitap toplum tarafından yabancılaştırılmış bir adamın öyküsünü anlatarak sizi fazlası ile düşünmeye sevk edecektir. Ağır konuların işlenmiş olmasına rağmen son derece akıcı ve sade bir dile sahip olan eser, suç, ceza, aşk, bağlılık, aile, sevgi ve hayatın anlamsızlığı gibi kavramlar hakkında görüşlere yer vermiştir.
Jean-Paul Sartre – Bulantı
1938 yılında yayınlanan Bulantı, 20. Yüzyılın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kitaba adını veren bulantı kavramı, Jean-Paul Sartre’nin varoluş felsefesini ifade eder. Felsefe tarzında olan kitap aynı zamanda edebi değeri açısından da dikkat çekmektedir. Ayrıca romanda işlenen konu, nevrotik bir kaçış ve toplum karşıtı düşünceler olarak değerlendirildiğinden, büyük eleştiriler almıştır.
Cemil Meriç – Bu Ülke
En beğenilen felsefe kitapları listemizde yer alan ilk ve tek Türk yazarla felsefe kitaplarını tanımaya devam edelim. İlk basımı 1974 yılında yapılan eser, edebi çevrede olumlu eleştiriler almıştır. Özellikle gazeteciler kitabın Türk milletinin yapısını anlatan ve ders kitabı niteliği taşıdığını belirtmiştir. Soluksuz okuyacağınız kitap, içinizde bir coşkunun uyanmasını sağlamaktadır. Ülkemizin gurur duyulacak yanlarını anlatan eseri mutlaka okumalısınız.
Friedrich Wilhelm Nietzsche – Böyle Söyledi Zerdüşt
Alman filozof Nietzsche’nin, kendi tabiri ile “yazılmış en derin eser” alarak nitelendirmiş olduğu Böyle Söyledi Zerdüşt, 1883-1885 yılları arasında yazılmıştır. Edebiyat ve felsefenin bütünleştiği kitapta Nietzsche, felsefi konuları şiirsel bir üslup ile okuyuculara aktarılmaktadır.
Thomas More – Ütopya
İlk yayımlanma tarihi 1516 olan Üyopya ayrıca dünya klasikleri kitapları arasında yer alan bir felsefi romandır. Thomas More, tarafından kaleme alınan eser, var olmayan kurgusal bir mekanda geçmektedir. Bir adada geçen öyküde, ideal olduğuna inanılan yönetim biçimi anlatılmaktadır. Felsefe ve sosyoloji sevenlerin kesinlikle okuması gereken kitap, geçmişte yaşanan olayları ve var olan devletleri tanımanıza, günümüz dünyası ile kıyaslama yapmanıza imkan sunacaktır.
Chuck Palahniuk – Gösteri Peygamberi
Gösteri Peygamberi, ilk olarak 1999 yılında yayımlanmıştır. Chuck Palahniuk tarafından kaleme alınan eser yeraltı edebiyatı kategorisinde bulunmakta ve kara mizah tarzında yazılmıştır. İlk başlarda odaklanması ve alışılması zor olan kitap, ilerleyen sayfalarda elinizden düşürmek istemeyeceğiniz bir hal alacak. Bunun nedeni de olaylar arasında var olan bağlantıyı, ilk sayfalarda kurmada güçlük çekmenizden kaynaklıdır. Yazarımız eleştirilerini direkt yapmak yerine, eleştiriyi ima etme yolunu tercih etmiştir. Bu da çoğu kitapseverin en sevdiği üsluplardan biridir.
Jean-Jacques Rousseau – Toplum Sözleşmesi
Jean-Jacques tarafından 1762yılında kaleme alınan eser, yayımlandığı günden bu yana ilgiyle okunmaktadır. Kitabın dili sade olduğundan kafanızı karıştıracak tek yanı, birden çok kavramın arada işlenmesi olacaktır. Halk, devlet, hükümet, yöneten, yönetilen ve kölelik gibi kavramların işlenmiş olduğu kitapta yazar, temsili olarak demokrasiye karşı çıktığını belli etmektedir. Yazara göre eğer bir halk kendine yönetici seçmiş ise direkt köle durumuna düşecektir.
Wilhelm Reich – Dinle Küçük Adam
Psikiyatrist ve doğa bilimci bir mühendis olan, Wilhelm Reich tarafından 1946 yılında yazılan kitap Dinle Küçük Adam, yazarın gerçek hayatındaki donanım ve birikimlerinden oluşmuştur. Birçok vasfa sahip olması da yazarın kitaplarında kendini çok açık bir şekilde belli etmektedir. Yaklaşık 160 sayfadan oluşan kitap ince olmasından dolayı hemen bitmekte ama en önemli özelliği, bir defa okuyup bırakılmaması ve daha sonra belirli aralıklarla yeniden okunması gereklidir. Yalın ve akıcı bir dili olan eseri okurken, bazı bölümlerde yazarın okuyucuyu azarladığı hissine de kapılmamak mümkün değil.
Platon (Eflatun) – Sokrates’in Savunması
Yunan filozof Platon tarafından kaleme alınan eser, farklı yönlerden eleştirilere maruz kalmıştır. Bunlardan en çok dikkat çekeni ise Platon’un kitabında gerçekten Sokrates’in sözlerine mi yoksa onun üzerinden kendi düşüncelerine mi yer verdiği yönündeki tartışmalardır. Birçok dilde özür dileme anlamına gelen eser, Yunancada savunma anlamına gelmektedir. Yani kitapta Sokrates sadece görüşlerini savunmakta, herhangi bir özür ya da pişmanlık içeren cümleler bulunmamaktadır.
Franz Kafka – Dava
En beğenilen felsefe kitaplarının son sırasına geldik. Kapanışı “ben edebiyattan ibaretim” diyen ve edebiyat severlerin gönlünde ayrı bir yeri olan Franz Kafka ile yapıyoruz. Çok genç yaşta hayata veda eden ve eserleri ölümünden sonra yayımlanan Franz Kafka’nın, Dava adını verdiği kitabı en yakın arkadaşı Max Brod tarafından, yazarın ölümünün ardından iki yıl sonra yani 1925 yılında yayımlanmıştır. Yazarın hakkında bilgi sahibi olanlar iyi bilir, satırlarında paranoyaklık üst düzeyde hissedilmektedir. İnsanın korkularına yer verilen kitap baş döndüren bir etkiye sahiptir. Sizlere birbirinden farklı güzel ve etkili en beğenilen felsefe kitaplarını tanıttık. İnsanlığın varoluşundan bu yana devam eden merak duygusu filozoflar tarafından farklı tezlerin ortaya atılmasına neden olmuştur. En iyi felsefe kitapları listemizde hem ünlü filozoflardan esinlenilmiş hem de etkileyici kurgular ile harmanlanan hikayeler okuyacaksınız.