Açıklama
Amin Maalof, Doğu’ya, İran’a bakıyor. Ömer Hayyam’ın Rubaiyat’ının çevresinde dönen içiçe iki öykü… 1072 yılında, Hayyam’ın Semerkant’ında başlayan 1912’de Atlantik’te bit(mey)en bir serüven… Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran’ın tarihinin de okunuşunun öyküsü / tarihi …
Nihal –
Hikaye içinde hikaye, yolculuk içinde yolculuk diyerek başlamam gerekiyor sanırım cümleme. Bir tarafta Ömer Hayyam ve rubaileri, bir tarafta ise yüzyıllar sonra Rubaiyat’ın peşine düşen bir adamın hikayesi. Peki içinde neler mi var?
İran, Doğu kültürü, Doğu mistisizmi, felsefe, siyaset, tarih ve nicesinin incelikle işlenmiş kurgusu. Şöyle ki hikayemizin içinde Titanic bile var. Arka kapakta da söylenildiği gibi “1072 yılında Hayyam’ın Semerkant’ında başlayan ve 1912’de Atlas Okyanusu’nda bit(mey)en bir serüven”.
Hayranı olarak Ömer Hayyam’ın yaşantısının bir kısmına tanıklık ettiğimiz bölümler benim için daha çekiciydi. Benjamin O. bölümlerine geçtiğimizde ise muhtemelen benim romanı kopukluklar çerçevesinde okumuş olmamdan kaynaklı olarak süreklilik yakalayamadım. Fakat her bölüm kendi içinde ve tabii ki de bir bütün halinde oldukça akıcı, heyecanlı ve şaşırtıcıydı.
İçinde Hayyam’a ait rubailerin de bulunduğu bu roman, özellikle Doğu kültürüne ilgi duyanlara önerimdir. Bir kaynak kitap olarak değil, bir edebi eser olarak tabii ki. Herkese keyifli okumalar. Bence bu serüvene çıkmalısınız.