Sürükleyici 20 Kitap Önerisi - Kitabı Satın Al

Sürükleyici 20 Kitap Önerisi

Bazı kitaplar vardır ki, etkisi uzun süre devam eder. Tabi ki bu yazarın başarısıdır, kitabın etkisi sadece okurken değil, sonrasında da devam edecektir. Nedeni ise, hem provoke eden anlatımı, hem de altında yatan fikirdir. Konunun sürükleyici olması ise cabasıdır.

Aklınızı başınızdan alacak sürükleyici kitap listesine yer verdiğimiz bu yazımızda kitapların içeriklerini incelediğimiz de bizlerde oldukça sürükleyici ve akıcı bulduk. En iyi ve sürükleyici kitap tavsiyeleri arayanlar için oldukça güzel bir liste. Şimdi dilerseniz sürükleyici 20 kitap önerimize birlikte bakalım.

1.Margaret Atwood: Damızlık Kızın Öyküsü

Margaret Atwood’un bu kitabı, birçok eleştirmen ve okuyucu tarafından distopya türünün önde gelen eserlerinden biri olarak sayılmıştır. Feminizmin de başta gelen eserlerinden olan Damızlık Kızın Öyküsü romanında kadın haklarının şimdiki halinin tersine döndüğünde çıkacak sonucu ele almıştır.

2. Chuck Palahniuk: Dövüş Kulübü

Birçoğunun filmini izlediği Fight Clup aslında Palahniuk’un bu romanından uyarlanmıştır. Yeraltı edebiyatının yetkin örneklerinden olan Dövüş Kulübü kitabı, tüketim kültürüne üstünlük ve hırs duygusuna, iş dünyasına ve güzellik idealine zehir zemberek bir eleştiri yöneltmektedir. Palahniuk, karanlık bir mizah ile desteklemiş olduğu güçlü ve çarpıcı üslubu ile, yaşadığımız dünyanın çirkin suretine ayna tutmaktadır.

3. Stephen Hawking: Benim Kısa Tarihim

Stephen Hawking, kavramların daha kolay anlaşılması için metinleri resim, grafik gibi görseller ile zenginleştirerek, konuları basitleştirmeye çalışmıştır. Herkesin anlayabileceği bir dil ile yazılan kitap okuyucunun bilime ilgisini arttırmasının yanı sıra karmaşık bir anlatıma sahip olmadığından sürükleyici bir okuma deneyimi yaşatmaktadır.

4. Ken Kesey: Guguk Kuşu

Kült filmler listesin hep en başında olan Guguk Kuşu, filminin orijinal öyküsüdür. Günümüz insanının toplum ile çelişkilerini ortaya koyan bir romandır. Ken Kesey, bu ilk yapıtı ile Amerikan “karşıt-kültürünün” efsanelerinden biri olmuştur.

5. Lois Lowry: Seçilmiş Kişi

Kitapta zaman net olarak belirtilmezken, gelecek zamanda bir toplulukta geçtiği anlaşılmaktadır. Kitabın çoğu Jonas’ın eskiden yaşadığı toplulukta geçmektedir. Bu topluluk ise herkesin işinin belli olduğu gelişmiş bir köye benzetilebilir. Toplulukta eğitim çok gelişmiş ve herkes kendi özellikleri ile yetenekleri doğrultusunda iş sahibi olmaktadır.

6. Daniel Keys: Algernon’a Çiçekler

Daniel Keys, tarafından kaleme alınan Algernon’a Çiçekler’de çok düşük bir IQ ile doğan Charlie, bilim adamları için kusursuz bir denektir. Zeka testi, Algernon adlı bir kobay faresi üstünde denenmiş ve büyük başarı elde edilmiştir. Fakat sonradan farede bir zeka gerilemesi oluşmuş. Acaba Charlie’ye de aynısı olacak mı? Kesinlikle okunması gereken sürükleyici kitaplar arasında yer almaktadır.

7. Aldous Huxley: Cesur Yeni Dünya

Romanın kurgusu Londra’da 26. Yüzyılda geçmekte ve distopik bir atmosfer sunmaktadır. Romanda üreme teknolojisi, uykuda öğrenim sayesinde toplum değiştirilmektedir. Aslında tanımlanan dünya bir ütopya olarak da görünebilir, ancak ironik bir ütopya, zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, yoksulluk ve savaşlar yok edilmiştir. Herkesin mutlu olduğu ve tüm ırkların eşit olduğu bir dünya. Ancak ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan çoğu değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır. Kültürel çeşitlilik, aile, edebiyat, sanat, din ve felsefe artık yoktur. Aynı zamanda salt zevki önüne gelenle seks yapmada ve uyuşturucu kullanımında bulunan toplum hedonistik (hazcı) bir topluma dönüşmüştür.

8. John Steinbeck: Fareler ve İnsanlar

Amerikalı gerçekçi yazar John Steinbeck, kaleme almış olduğu eserlerinde genellikle işçi ve toplumsal sorunlar hakkında yoğunlaşmıştır. Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Steinbeck, Fareler ve İnsanlar eserinde İki gezgin çiftlik işçisi George Milton ve Lennie Small’un Kaliforniya’da yaşadıkları olayları kaleme almıştır. Her dönemde çok satanlar arasında yerini koruyan Steinbeck, Fareler ve İnsanlar eserini pek çok dile çevrilip dünya genelinde yayınlamıştır. 21. Yüzyılın en fazla sorgulanan kitaplar arasında yer alan Fareler ve İnsanlar eseri yazar Steinbeck’in en önemli eserleri arasındadır.

9. Gabriel Garcia Marquez: Kırmızı Pazartesi

Gabriel García Márquez tarafından kaleme alınan Kırmızı Pazartesi, 1982 senesinde Nobel Edebiyat ödülü almıştır. Gabriel García Márquez’in 1981 yılında yayımlanan 7. romanı Kırmızı Pazartesi farklı bir cinayet öyküsüne ele almaktadır. İşleneceğini herkesin bildiği fakat, engel olmak için hiç kimsenin kılını kıpırdatmadığı namus cinayeti. Kırmızı pazartesi Kolombiya’da ve de yayımlandığı Dünya’nın dört bir yanındaki birçok ülkede büyük yankı uyandırmış bir eserdir. Popüler yazar, çocukluğunun geçtiği kasabada seneler evvel yaşanmış bir cinayeti etkili şekilde vurgulamaktadır. Eserin kahramanı Santiago Nasar’ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli, fakat sonun baştan belli olması, kitabı daha da sürükleyici bir hale dönüştürmektedir. Kırmızı Pazartesi, sadece bir cinayetin arka planını ele almamakla birlikte Bir halkın ortak davranış biçimlerini de çok iyi yansıtmıştır. Nefesinizi tutarak okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz eser, toplumsal ruh çözümü niteliği de taşımaktadır.

10. George Orwell: 1984

1984, George Orwell’in kaleme aldığı distopik bir romandır. 2000’li yılların dünyasında yaşadıklarımızı en iyi anlatan roman da insanların nasıl da apolitikleştirildiklerini, nasıl her şeyden korkan bir hale getirildiklerini çok iyi bir şekilde anlatmaktadır. Okurken her satırı içinize işleyeceğinden etkisinden kurtulmanız kolay olmayacaktır.

11. Harper Lee: Bülbülü Öldürmek

Scout’a eşlik eden Jem, her ikisinin en yakın arkadaşı Dill ve bir avukat olan babaları Atticus Finch’in başlarından geçeni konu alan Bülbülü Öldürmek, kitabı ABD’de asılsız bir iddia ile yargılanan bir zenciyi savunmakla görevlendirilen, bu yüzden de kasabanın geri kalanı ile ters düşen Atticus Finch’in etrafında şekillenmektedir. Kısacası toplum tarafından dışlanmanın öyküsüdür.

12. Gabriel Garcia Marquez: Yüzyıllık Yalnızlık

Edebiyat ve roman ile uğraşan çoğu kişi tarafından mutlaka ilk 10’da gösterilen bu kitabı tanımlayan tek kelime “Şaheser”dir. Nobel ödüllü Gabriel Garcia Marquez’in dili, büyülü gerçekçiliği, fantastik atmosferi sizi çok şaşırtacak. Ayrıca kitap yaklaşık 16 yıllık emeğin ürünüdür.

13. François Marie Arouet Voltaire: Candide

Dünya üzerinde böylesine güzel sürükleyici bir kitap yazılmış mıdır, bilinmez. Arkadaşları Pangloss ve Martin ile birlikte Almanya’dan Hollanda’ya, İtalya ve sonunda Türkiye’ye kadar giden Candide, bu gezileri esnasında bin bir felaket ile karşılaşır. Başından geçen onca olaya rağmen filozof Pangloss’un dediklerine uyarak her şeyin iyi olduğuna inanır ve bu düşüncesinden sadece Türkiye’de vazgeçer. Sürükleyici kitap arayanların mutlaka okumalarını tavsiye ederim.

14. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski: Karamazov Kardeşler

Karamazov Kardeşler, tartışmasız dünyanı en üst metnidir. Bunu dünyanın en önemli kitap eleştirmenleri ve yazarları söylüyor. Hatta Hemingway’ın intihar etmesinin nedeni “hiçbir zaman böyle bir kitap yazamayacağım” düşüncesi olduğunu söylemektedirler. Kısacası, insanı anlatan kitap kesinlikle okumaya değer.

15. Haruki Murakami: Sahilde Kafka

Kafka Tamura 15 yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planlamış olduğu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirmiş olduğu uğursuz kehanettir. Ancak babasının bir düzenek gibi içine yerleştirmiş olduğu kehanet gölge gibi peşindedir. Kafka ilk defa aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayet ile kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlayacaktır.

16. Khaled Hosseini: Uçurtma Avcısı

Hasan ve Emir,Kabil’de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuktur. Aynı evde büyüyüp aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir ile Hasan’ın dünyaları arasında uçurumlar bulunmaktadır. Emir ünlü ve zengin bir iş adamının, Hasan ise onun hizmetkarının oğludur. Aynı zamanda Hasan orada pek sevilmeyen etnik azınlık olan Hazaralara mensuptur. Çocukların birbirleri ile kesişen kaderleri ve yaşamları, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtmaktadır. Kitabın akıcı bir dile sahip olması sürükleyiciliğini daha çok arttırmaktadır.

17. Erich Maria Remarque: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

Savaşın dehşeti ve beraberinde getirmiş olduğu yıkımı, insan oğlunu birbirine nasıl yabancılaştırdığını birinci ağızdan, çarpıcı bir şekilde dile getiren yazar, savaş ile ilgili bildiğimizi sandığımız gerçekleri sorgulamamız sağlarken, öte yandan edebiyatın ne kadar güçlü ve ölümsüz bir kaynak olabileceğini de bir kez daha kanıtlamıştır.

18. Mark Haddon: Süper İyi Günler

Esrarengiz bir cinayet ve bu cinayeti aydınlatmaya çalışan, dünyanın en dikkatli dedektifi, Christopher John Francis Boone. 15 yaşındaki dedektifimiz, yaşamış olduğu sokaktan öteye tek başına hiç gitmemiş ancak astronot olmak istiyor. Dünya üzerindeki bütün ülkeleri ve onların başkentlerini de sayabiliyor. Kitap sıradan bir insanın süper kahraman olmasının hikayesidir.

19. Joseph Heller: Madde 22

Kitap 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunun bombardıman pilotu olarak görev yapan Yossarian’ın öyküsü, aslında çivisi çıkmış bir dünyanın küçücük modeli. Kitabı okurken bugün dünyada yaşananlar ile kitaptaki öykü arasındaki bağlantıyı kurup ne kadar absürt, ürkütücü, çılgın ve kin dolu bir dünyada yaşadığınızı fark edebilirsiniz.

20. Stephen King: Mahşer

Tabi ki, Stephen King’siz liste olmaz. Dünyanın tartışmasız en iyi bilimkurgu romancısı olan Stephen King’in bu en ünlü romanı Mahşer’in konusu şöyle; Biyolojik denemeler yapılan bir kuruluştan kaçan biri, kısa süre sonra domino etkisi ile insanların yüzde doksan dokuzunu yok edecek mutasyona uğramış ölümcül bir grip mikrobunu yaymaya başlar. Hayatta kalmayı başaran korku ve şaşkınlık içindeki bir avuç insan kendilerini kurtaracak bir lider arayışı içine girecek. Ve iki aday ortaya çıkacak. Bilim kurgu sevenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir