Yakın ya da uzak gelecek ile alakalı öykülerin günümüzde olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını kullanarak oluşturulmasına bilim kurgu denmektedir. Bilim kurgu çoğu zaman geçmişi de kurgulamaktadır. Tiyatro eserleri, sanat eserleri, film, televizyon, bilgisayar oyunları, kitaplar ve diğer kitle iletişim araçlarında da bulunan bilim kurgu güncel gerçeklik içersinde bulunmayan kurgusal öğeler içeren ve yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu tanımlama ise korku, fantastik ve ilgili türleri de içermektedir. Bilim kurgu kitaplarını fantastik kitaplardan ayıran farkı hikaye kapsamındaki kurgusal öğelerin genellikle doğa kanunları üzerine yapılan bilimsel önermeler ya da deliller dâhilinde olası bir hal almasından kaynaklıdır.
Her ne kadar okuduğunuzun imkânsız olduğunu bilseniz de yine de kendinizi bilim kurgu dünyasından alıkoymak istemiyorsunuz. Gerçeklik payı oldukça az olan bilim kurgu eserleri okuyucuyu düşünmeye sevk edecek niteliğe sahiptir. Gerçekten okuduğumuz gibi bir dünya olsaydı ne olurdu, ne yapmamız gerekirdi, nasıl yardık gibi soruların oluşmasını da sağlayan bilim kurgu kitapları arasında özellikle de distopya tarzında yazılan romanlar, birçok yerde geleceğimiz için endişelenmemize de yol açabilir. Bu yazımızda bilim kurgunun yalnız kitap kısmı ile ilgileneceğiz. Bu zamana kadar kaleme alınan en iyi ve en çok okunan bilim kurgu eserleri arasında seçtiğimiz bu listemizde en etkileyici ve en çok okunan 15 bilim kurgu kitabını sizler için paylaşacağız. İzlemeyi değil okumayı seviyorsanız bilim kurgu kitapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Kitapları
Tüm zamanların en iyi bilim kurgu kitaplarına dair farklı görüşler ve listeler olsa da, bazı kitaplar genellikle bu listelerde öne çıkar. Tabii ki, bu sadece bazı örneklerdir ve birçok başka kitap da bu listede yer alabilir. Ayrıca, herkesin kişisel tercihleri farklı olduğu için, herkesin en iyi bilim kurgu kitapları hakkında farklı bir görüşü olabilir.
Dünyalar Savaşı: H. G.Wells
İlk kez 1898 yılında yayımlanan kitap, Marslıların Dünya’yı işgal etmesini konu almaktadır. Kitap, o dönemde yaygın olan imparatorluk anlayışına karşı bir eleştiri olarak da görülmüştür.
“Dünyalar Savaşı”, yazarın “yerleşik düzeni” sarsan birçok fikir içermektedir. Kitapta, Marslılar gibi daha gelişmiş bir uygarlık tarafından işgal edilmenin insanlar üzerindeki etkisi ve insanların nasıl savunma mekanizmaları geliştirdiği anlatılmaktadır.
Görünmez Adam: H. G.Wells
Kitap görünmezlik fikrinin ilk ortaya atıldığı ve işlendiği kitap olma özelliği taşıyan ve bilim kuru alanında son derece önemli bir yere sahip olan bir eserdir. 1897 yılında kaleme alınan Görünmez Adam adlı eser adeta görünmez olsaydım neler olurdu sorusuna nitelik kaleme alınmış. Kitap oldukça sürükleyici ve akıcı bir anlatıma sahip olduğundan kesinlikle okumaktan keyif alacağınız eşsiz bir bilim kurgu kitabıdır.
Frankenstein: Mary Sheley
Mary Sheley tarafından kaleme alınan Frankenstein birçok sinema ve tiyatroya da uyarlanmıştır. Bilim kurgu kategorisinde yer alan kitap daha çok korku romanı olarak bilinse de yazarın yaratıcılığını göstermesi, akıcı ve anlaşılır bir dille kaleme alınması kitabı bilim kurgu türünden ayırmıyor. Frankenstein ilk defa 1818 yılında basılmıştır. Birçok karakterin yer aldığı kitap Frankenstein canavarın değil, canavarı yaratan kişinin adıdır.
1984: George Orwell
George Orvel tarafından kaleme alınan 1984 yazarın en ünlü ve en çok sevilen kült kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Kitap hem bilim kurgu hem de siyasi tarzda kaleme alınmıştır. Yazarın bu kitabı da distopik bir dünyada geçmektedir. Oldukça etkileyici satırlar içeren kitap insanların makineleştirilerek düşünme yetilerinin ellerinden nasıl alındığını anlatmaktadır.
Zaman Makinesi: H. G. Wells
1895 yılında kaleme alınan Zaman Makinesi 1960-2002 yılları arasında iki adet filme sahip bir eserdir. Her ne kadar incecik bir kitap olsa da yazılmış olduğu dönemde bilim kurgu tarzından kaleme alınan kitaplar arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. H. G. Wells, bu romanını okul gazetesinde yayınlamış olduğu bir öyküden yola çıkarak kaleme almıştır.
Doktor Moreau’nun Adası: H. G. Wells
Kitap, deniz kazasından kurtulan bir adamın, kendisini ıssız bir adada bulması ve burada insanüstü hayvanlarla karşılaşması üzerine kurgulanmıştır.
Adada, bir bilim adamı olan Doktor Moreau tarafından yaratılan yaratıklar yaşamaktadır. Doktor Moreau, insan ve hayvanlar arasındaki sınırları aşmak için genetik deneyler yaparak yeni yaratıklar oluşturmuştur. Ancak, bu yaratıkların insanlık dışı davranışları, korkunç bir gerçekle yüzleşmeye yol açar.
Kitap, insanın doğayı kontrol etme arzusunun nereye kadar gidebileceği, bilimin sınırları ve insanın hayvanlarla ilişkisi gibi konuları ele almaktadır.
Dune: Frank Herbert
Okuyucular tarafından 20. Yüzyılın en iyi bilim kurgu eseri seçilen Dune, modern edebiyatın en epik Mesih anlatılarından biri sayılmaktadır. Kitap genç Paul Atreides’in hikayesini anlatmaktadır. Yazarın yaratmış olduğu evren, yıllarca okurların zihinlerinde gerçekliğini kabul ettirmeyi başarmıştır. İyi bir bilim kurgu yapıtı okumak isteyen herkese Dune kitabını tavsiye ederiz.
Fahrenheit 451: Ray Bradbury
Distopya türünde Ray Bradbury tarafından kaleme alınan kitap Fahrenheit 451, gerçekleşmesini asla istemeyeceğiniz, korkunç bir hikaye anlatmaktadır. Oldukça etkileyici ve sürükleyici bir kurguya sahip olan kitap bazı zamanlarda sıkılmanıza da neden olabilir. bunun nedeni ise kitapta anlatılan olayların, dünyamıza olabilme ihtimalinin getirmiş olduğu tedirginliklerden kaynaklı olabilir. Bilim kurgu kitapları arasında yer alan Fahrenheit 451 kitabı aslında insanlara kitap okumanın ne kadar değerli olduğunu hatırlatıyor. Eserde aynı zamanda kitaplarını vermemek uğruna canından dahi vazgeçen insanları tanıyacaksınız.
Cesur Yeni Dünya: Aldous Huxley
Aldous Huxley tarafından 1932 yılında kaleme alınan eser Cesur Yeni Dünya, sadece büyüklerin değil küçük yaş grubundaki okurlarında dikkatini çekmeyi başaran bir eserdir. Kitap ütopyacı, spekülatif, distopyacı bilim kurgu kategorisinde yer almaktadır. Eser sayesinde yazara olan hayranlığınız da daha çok artacaktır. Yazar kitabında bir nevi ileride yaşanacak olan dünyayı tasvir etmiştir.
Kadınlar Ülkesi: Charlotte Perkins Gilman
Bilim kurgu kitapları arasında yer alan Kadınlar Ülkesi adlı eser adından da anlaşıldığı gibi tamamen kadınlardan oluşan bir ülkeyi anlatmaktadır. Yazar Charlotte Perkins Gilman, tarafından kaleme alınan bu eser bilim kurgu dendiğinde akla gelen kitaplar arasında yer almaktadır. Kitap 1915 yılında yazılmış olsa da ancak 1979 yılında yayımlanmıştır. Bilim kurgu klasikleri arasında yer alan kitap sadece bilim kurgu değil aynı zamanda yaşadığımız hayatı, davranışlarımızı, düşüncelerimizi değiştirecek bir niteliğe sahip felsefik bir eser olma özelliği de taşımaktadır.
Vakıf: Isaac Asimov
İlk kitabı 1951 yılında yayınlanan seride, insanlığın galaktik bir imparatorluktan düştüğü bir dönemde, gelecekte bir grup bilim insanının oluşturduğu “Vakıf” adlı örgütün hikâyesi anlatılır.
Vakıf, bir tür sosyal planlama kurumudur ve amaçları arasında insanlığın dünya dışında uzaya yayılmasını kolaylaştırmak ve binlerce yıl sürecek bir çöküşün önlenmesini sağlamaktır. Seri, Vakıf’ın kuruluşu ve galaksinin çeşitli yerlerindeki olaylar etrafında döner.