Nobel Ödüllü 20 Kitap - Kitabı Satın Al

Nobel Ödüllü 20 Kitap

Edebiyat dünyasının en etkili ve prestijli ödüllerinden biri olan Nobel ödülü, 1901 yılından bu yana İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin düzenli bir şekilde edebiyat, kimya, fizik, barış ve fizyoloji ya da tıp alanında başarı elde edilen insanlara verilmektedir. Edebiyat dünyasında ise Nobel Ödülü sadece bir kitabın başarısına bağlı olarak değil de yazarın o zamana kadarki başarılarının sonuçlarına bağlı olarak da verilmektedir.

Bu yazımızda sizlere edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan ve Nobel Edebiyat Ödüllü kitapları ve bu kitapların yaratıcıları olan birbirinden değerli yazarları bir araya getirdik. Önemli isimleri bizlere tanıtan ve kütüphanemizde bulunmasını istediğimiz kitaplar kazandıran Nobel Ödülünü almayı başaran yazarlarımızı ve kitaplarını hep birlikte inceleyelim. İşte en çok okunan ve en iyi Nobel Ödüllü 20 kitap listemiz!

Sir William Gerald Golding: Serbest Düşüş

İngiliz edebiyatının Nobel ödüllü yazarlarından biri olan Sir William Gerald Golding’in bir itiraf olarak nitelendirdiği ve kendi hayatı ile paralellik taşıyan eseri Serbest Düşüş yazarın dehasını tam anlamı ile edebiyatın hizmetine sunan bir roman olmasının yanı sıra kendisine Nobel Ödülünü de kazandırmıştır. William Goldin’in özgürlük ve sorumluluk gibi kavramları irdelediği romanını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Gabriel Garcia Marquez: Yüzyıllık Yalnızlık

Yazar Gabriel Garcia Marquez’in 1967 yılında basımı gerçekleşen kitabı Yüzyıllık Yalnızlık 1982’de Nobel Ödülüne sahip olmasını sağlamıştır. Yüzyıllık Yalnızlık kitabında Buendia ailesinin 100 yıl süren lanetinin hikayesini anlatan yazar hayal gücünün sınırlarını zorlayan, dil yeteneği ile edebiyat severleri kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda Latin Amerika edebiyatının şaheseri olarak kabul edilen Yüzyıllık Yalnızlık kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Orhan Pamuk: Kırmızı Saçlı Kadın

Nobel Ödüllü kitaplar arasında ikinci sırayı alan ve favorilerinizden biri olacak olan Kırmızı Saçlı Kadın Orhan Pamuk tarafından kaleme alınmış ve 2016 yılında basılmıştır. Nobel Ödülünü alan yazarımızın bu kitabı diğer eserleri gibi mitolojik öğelerle ve merak unsurları ile dolu bir roman olma özelliği taşımaktadır. Bu zamana kadar Nobel Ödülü almayı başaran tek Türk olan yazarın diğer romanlarını da listenize ayrıca eklemenizi tavsiye ederiz.

Jose Saramago: Körlük

1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülünün sahibi olan Jose Saramago, noktalama işareti olarak yalnız nokta ve virgül kullanarak edebiyat dünyasına imzasını atan bir yazardır. Yazarın en bilindik kitaplarından biri olan Körlük 1995 yılında yayınlanmış distopik bir hikayeden oluşmuştur. Mutlaka okumanız gereken ödüllü kitaplar arasında yer alan Körlük kitabında yazarımız hayatta kalma mücadelesi, acımasız karanlık ve umut ışığı üçgeninde ilerlemenizi sağlamaktadır.

Albert Camus: Düşüş

Yabancı kitabı ile tanıdığımız ve varoluşçu felsefenin öncülerinden biri olan Albert Camus, 1956 yılında yayınlanan kitabı Düşüş’ün etkisi ile 1957 yılında Nobel Ödülünün sahibi olmayı başarıyor. Yazarın Düşüş kitabı direkt insan ruhuna ve varoluşuna hitap eden bir kitap olma özelliği taşıdığından okuyan herkese ayna tutacaktır. Özellikle de Albert Camus’un kaleminden Calamance’ın hayat hikayesi ile büyüleneceksiniz.

Octavio Paz: Çifte Alev

Octavia Paz’ın Nobel Ödülüne sahip olmasını sağlayan kitabı Çifte Alev de ilk gençlik yıllarında olgunluk çağına kadar izini sürmüş olduğu aşk, erotizm ve cinselliğin farklı görünümleri üzerine okuyucuları düşünsel bir yolculuğa çıkartmaktadır. Nobel Ödüllü kitaplar arasında yer alan Çifte Alev ile derin bir keşfe çıkabilirsiniz.

Gabriel Garcia Marquez: Anlatmak İçin Yaşamak

1982 Nobel Ödüllü kitap Anlatmak İçin Yaşamak Gabriel Garcia Marquez’i Marquez yapan özelliklerden biri niteliğindedir. Adeta sevgiyle örülü olan kitabı bitirdikten sonra yazarın öykülerini ve romanlarını tekrar okuma isteğinde olacaksınız. Dev bir yazarın yapıtlarını ayrıntıları ile keşfetmek ve onlardan alınacak olan tatları daha fazla büyütmek için eşsiz bir okuma deneyimi yaşatan kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

John Steinbeck: Fareler ve İnsanlar

İlk defa 1937 yılında yayınlanan ve oldukça eski bir kitap olan Fareler ve İnsanlar Nobel Ödüllü Amerikalı yazar John Steinbeck’in dünyaca ünlü kitabıdır. Yazarın bu romanında iki gezgin çiftlik işçisinin büyük bunalım esnasında Kaliforniya’da yaşamış oldukları trajik olayları anlatmaktadır. Fareler ve İnsanlar kitabı aynı zamanda 21. Yüzyılın en fazla sorgulanan kitapları arasında yer almış okumaya değer bir kitaptır.

Hermann Hesse: Gençlik Güzel Şey

1946’da Nobel Ödülüne sahip olan yazar Hermann Hesse’nin en iyi öykü kitabı olma özelliğini taşıyan eseri Gençlik Güzel Şey ilk gençlik dönemlerinin aşk ve heyecanlarının samimi bir üslup ile anlatıldığı hikayelerden oluşmaktadır. Yazara Nobel Ödülünü kazandıran kitap doğallık içerisinde gelişip büyüyen nesnelerin özellikleri karşısında irkileceğiniz bir kitaptır.

Gabriel Garcia Marquez: Aşk ve Öbür Cinler

Kolombiyalı yazar Gabrel Garcia Marquez’in ilk defa 1994 yılında yayınlanan romanı Aşk ve Öbür Cinler Nobel Ödülü almış bir kitaptır. Kitap konu bakımından ilginç olsa da anlatımı fazlası ile detaylı olduğundan insanı sıkmıyor. Doğaüstü güçler ile cinlerin anlatıldığı kitaptan hoşlananlar için oldukça güzel ve etkileyici bir kitap diyebiliriz.

Kenzaburo Oe: Kişisel Bir Sorun

Yazar Kenzaburo Oe’in 1964’de yayınlamış olduğu varoluşçu eseri Kişisel Bir Sorun, yazarın edebiyat hayatı ve özel hayatı bakımından fazlası ile önemli bir yere sahiptir. 1994 Nobel Edebiyat Ödüllü kitapta yazarımız beyin fıtığı ile doğan bir bebeğin babasının yaşamış olduğu bunalımlı dönemleri anlatmaktadır. Trajik bir öykü olan Kişisel Bir Sorun adlı eserin ana temaları karakterin kendine ve çevresine olan yabancılaşması oluşturmaktadır.

Mario Vargas Llosa: Genç Bir Romancıya Mektuplar

2010 Nobel Ödüllü yazar Mario Vargas LIosa’ın edebiyat tutkusunun filizlendi Peru’daki gençlik dönemlerinden başlayan on iki mektup içeren Genç Bir Romancıya Mektup kitabında aralarında birçok ünlü yazarın bulunduğu eserlerini ve fikirlerini anlatmaktadır. Kitap adete genç romancılar için yol haritası çıkartıyor hem de roman sanatına aşina olanların alışkanlıklarını gözden geçirmelerini tavsiye ediyor.

Heinrich Böll: Dokuz Buçukta Bilardo

Heinrich Böll, yaşamış olduğu dönemdeki ileri görüşlülüğü ve duyarlılığından dolayı 1972 Nobel Ödülü sahibi olduğunda dünya çapında onurlandırılmıştır. Nobel Ödülünü almasına vesile olan kitabı Dokuz Buçukta Bilardo’da yazarımız öyküleri duyarlı bir şekilde kaleme almış figürleri ise göstermiş olduğu tepkiler ile toplumsal ve siyasal süreçlerin insani boyutlarını anlatmıştır. En iyi Nobel Ödüllü kitaplar arasında yer alan bu eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Gabriel Garcia Marquez: Yaprak Fırtınası

1955 yılında yayınlanan Yaprak Fırtınası yazar Gabriel Garcia Marquez’e 1982 Nobel Ödülünü kazandırmıştır. Latin Amerika edebiyatının büyük gerçekçilik akımının ustası olan yazarımızın ilk önemli yapıtı olma özelliğini taşıyan bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Albert Camus: Sisifos Söyleni

1957 Nobel Edebiyat Ödüllü kitap Sisifos Söyleni, Albert Camus’un ikinci dünya savaşı yıllarında yayınladığı deneme kitabıdır. Kitapta yaşamın anlamsızlığı, varoluşumuzun saçmalığı gibi temalar edebiyatın ve tarihin belirli kişileri üzerinden ele alınmaktadır. Eser aynı zamanda yazarın Yunan Mitolojisindeki anlatıdan esinlenilerek kaleme alınmıştır.

Thomas Mann: Seçilen

1929 Nobel Edebiyat Ödülüne sahip olan Thomas Mann Seçilen kitabı ile tüm edebiyat severlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Yazarın en iyi yapıtları arasında yer alan Seçilen kitabında sıra dışı karakterler yer verilmiş ve daha önceki eserlerinden çok farklı kurgular ile kaleme alınmış okumaya değer bir kitaptır.

Imre Kertesz: Doğmayacak Çocuk İçin Dua

1990 yılında yayımlanan Nobel Edebiyat Ödülüne değer görülen ve Imre Kertesz tarafından kaleme alınan Doğmayacak Çocuk İçin Dua kitabı, ikinci dünya savaşına tanıklık etmiş ve soy kırımdan sağ çıkmış yazarın yarı otobiyografik üçlemesinin kitaplarından biridir. Kısa fakat izleri derin olan kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Gabriel Garcia Marquez: Şer Saati

1982 Nobel Edebiyat Ödüllü kitap Şer Saati, Gabriel Garcia Marquez’in bir solukta okuyup tamamlayacağınız mizah ve eleştiri yüklü kısa romanıdır. Yazarın bu ödüllü romanında kuşkular, sırlar, iki yüzlülükler ve suçların adeta bir çıban gibi kan ve irin saçtığı şer saatleri anlatmaktadır.

Mario Vargas LIosa: Mayta’nın Öyküsü

Perulu yazar Mario Vargas Llosa’ın ilk kitaplarından biri olma özelliğini taşıyan kitap Mayta’nın Öyküsü ilk defa 1984 yılında yayımlanmıştır. Nobel ödüllü kitapta Troçkist bir devrimci anlatılmaktadır. Roman Peru’nun yakın geçmişindeki siyasal olayların gerçek öyküsünü yazma girişiminin öyküsü olarak nitelendirilmektedir.

Anatole France: Kırmızı Zambak

Fransız akademisi üyesi ve 1921 Nobel Ödüllü yazar Anatole France’ın en çok ilgi gören romanları arasında yer alan Kırmızı Zambak, Zambaklar şehri olarak bilinen Floransa’da geçmektedir. Kitapta o günün Fransa’sı ve İtalya’sı hakkında bilgiler yer almaktadır. çok güzel tutkulu bir aşkın romanı olarak da bilinen Kırmızı Zambak zıtlıklarla dolu gerçek bir aşkın romanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir