Mutlaka Okumanız Gereken 40 Kitap - Kitabı Satın Al

Mutlaka Okumanız Gereken 40 Kitap

Her biri ayrı klasikler arasına girmiş, birbirinden farklı dünyaları anlatan bu kitaplar iyi bir okur olma yolunda ilerleyenlerin mutlaka okunması gereken kitaplardan bazılarıdır.

Kitap okumak hayatımızı bir disiplin içine sokma konusunda ciddi bir etki yaratmaktadır. Bizde mutlaka okunması gereken 40 kitabı sizler için listeledik. Yerli ve yabancı yazarlardan derlediğimiz en çok satan ve en çok okunan kitap listesi ile kitap alışverişlerinizde daha verimli karar verebilirsiniz.

2021 Yılında Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar

2021 yılının başlangıç aylarında olmamıza rağmen kitapseverler tarafından kitap alışları o kadar çoğaldı ki bu nedenle en iyi kitapların belirlendiği bir çalışmayı sizler için düzenledik ve ortaya her türden kitapların bu listede yer alması fazlası ile eğlenceli sonuçlar almamızı sağladı.

Kitap okumayı alışkanlık haline getiren okuyucular genellikle tek türden kitapların yerine birçok türü okuyarak bilgi ve kültür haznelerini genişletmeye çalışmaktadırlar. Eğer sizde hangi tür kitaplardan hoşlandığınız konusunda karar veremiyorsanız, okumadığınız bir tür için ön yargılı davranmadan her türden kitaplardan okumaya başlayarak karar verebilirsiniz.

Sabahattin Ali: Kürk Mantolu Madonna

Modern Türk edebiyatının en çok konuşulan eserlerinden biridir. Başkarakter Raif Efendi içe kapanık, sessiz, sıradan biri olarak tanınmaktadır. Fakat gençliğinde Almanya’da yaşamış olduğu bir aşk hikayesi ömrünün bir kısmının film gibi geçtiğinin ispatı olmuştur. Bu aşk hikayesi Sabahattin Ali2nin güçlü kalemi ile anlatılmaktadır.

Klahed Hosseini: Uçurtma Avcısı

Uçurtma Avcısı, sınıf farkları içinde beraber büyüyen Hasan ve Emir adlı çocukların dostluklarından öğrenebileceğimiz birçok şey anlatmaktadır. Emir zengin bir iş adamını oğlu, Hasan ise o iş adamının yanında çalışan hizmetkar bir babanın oğludur. Sovyet işgalinde Emir ve babası ülkeyi terk ederler fakat Emir çocukluk arkadaşını unutmaz. Zengin toprakların yok edilişini arka fonda veren kitap, çocukluktan saflığa, ihanetten sadakate, babalardan oğullara pek çok mefhumu anlatmaktadır.

Ahmet Ümit: Aşkımız Eski Bir Roman

Yerli edebiyat severlerin okunması gereken kitapları listesine eklemekten keyif alacakları bir eser. Polisiye türünün Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden olan Ahmet Ümit’in bu kitabı da diğer eserlerinde de görülen Başkomiser Nevzat cinayetleri çözmek için yine iş başında.

Franz Kafka: Dönüşüm

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı eseri varoluşçuluğu temele alan mükemmel romanlardan biridir. Yazarın karakteri Gregor Samsa, bir sabah uyandığında kendini bir böcek olarak bulmaktadır. Bu böcek metaforu da tüm toplumsal rahatsızlıklara cesaret kırıcı bir bakış açısı sunmaktadır.

James Joyce: Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi

Yarı otobiyografik roman olan eser, sürgüne, cinselliğe, estetiğe ve sömürgeciliğe bir yolculuk yapmaktadır. Kitap Joyce’un kendisi ile olan mücadelesine ayna tutmaktadır.

Hermann Hesse: Siddhartha

Roman sadece Siddhartha Gautama’nın hikayesini değil ayrıca, Siddhartha’yı yüce Buda olarak tanımlamaktadır. Bunun nedeni ise ana karakterin ona benzer bir aydınlanma yolu izlemesidir. Yolculuk boyunca karşılaşacağı herkes ve her olay, Siddhartha’ya değerli katkıda bulunmaktadır.

F. Scott Fitzgerald: Muhteşem Gatsby

Ünlü roman caz çağının alegorisi olma özelliğini taşımaktadır. Amerikan Rüyası’nın çöküşünü, lüks bir yaşam süren adamın hüzünlü hikayesi yolu ile anlatmaktadır.

Harper Lee: Bülbülü Öldürmek

Amerika’da yaşanan ırkçılığı bir çocuğun gözünden anlatan eser Pulitzer Edebiyat Ödülünü kazanmıştır. 1960 yılında yayımlanan eser o zamandan bu yana en çok konuşulan ve ses getiren eserlerden biri olarak yolculuğunu sürdürmektedir.

Oğuz Atay: Tutunamayanlar

Yazıldığı dönemden sonra yıllarca önemsenmeyen Tutunamayanlar, bugün artık yurt dışında dahi fazlası ile ilgi görmektedir. İntihar eden bir arkadaşının izlerini süren Turgut Özben, hayatına son veren arkadaşının modern topluma neden ayak uyduramadığının sebeplerini araştırmaktadır.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Eser yazarına dünyaca ünlü dört ödül kazandırmıştır. Okunması gereken kitaplar listemiz için önemli bir romandır. Televizyonun ve hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin bizi okumaktan nasıl uzaklaştırdığı anlatılmaktadır.

Yusuf Atılgan: Aylak Adam

Günümüzde Türk edebiyatının en çok konuşulan eserlerinden biri olmuştur. Özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan “Kentteki Ayaklar” meselesi, romanda Türkiye’ye özgü bir şekilde işlenmiştir. O zamanın aydınlarının yaşamış olduğu ve eserde yer alan sorunlar hale tazeliğini korumaktadır.

Irvin D. Yalom: Nietzsche Ağladığında

Filmede uyarlanan Nietzsche Ağladığında, yazarın en sükse yapan eserlerinden biri olmuştur. Eserde, psikanaliz, felsefe ve tıbbın en önemli gerçek isimleri yer almaktadır. Freud, Nietzsche, Bruer. Tabi üç erkeği de etkisi altına alan Lou Salome de çarpıcı bir şekilde işlenmektedir.

İlber Ortaylı: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

İlber Ortaylı’dan bir hayat rehberi, dinlenilecek müziklerden okunması gereken eserleri, dil öğrenmekten gezilecek yerlere kadar bu kitap önemli bir pusuladır. Arada bir dönüp bakılması gerekir ve mutlaka okunması gereken kitaplardan en önemlileri arasındadır.

William Faulkner: Döşeğimde Ölürken

Bilinç akışı yöntemi ile yazılan romanda, 15 farklı anlatıcının ağzından karışık bir düzende aile bireylerinden birinin gömülme arzusunun yerine getirilme çabası anlatılmaktadır.

Virginia Woolf: Dalgalar

Sansür döneminde kadınların eşcinselliğini ve arzularını keskin hatları ile araştıran Woolf, bu kavramların “edepli toplum” değerlerinden öte bir yerde düşünülmesi için okurlarına meydan okumaktadır. Yazarın arkadaşları karşılıklı bir trajedide hemfikir olurken birçok felsefe ve fikir feminist hareketin belirginleştiğini ima etmektedir.

John Steinbeck: Fareler ve İnsanlar

John Steinbeck’in en meşhur eseri olan Fareler ve İnsanlar, büyük bunalım boyunca fakirlik ve eziyetle mücadele eden iki göçmen işçinin trajik ve tozlu hikayesini anlatmaktadır. Kahramanların birbiri ile olan ilişkisini ve etraflarındaki umutsuzluğu inceleyen eserdir.

Carson McCullers: Altın Gözde Yansımalar

Carson McCullers’in, bu eseri ABD’nin güneydoğu eyaletlerinden birinde, barış zamanı bir ordugahta geçmiştir. Romanda, beş kişinin yalnızlıkları, saplantıları, düşleri, zaafları ve başarısızlıklarından bir “insani cehennem” örmektedir.

Albert Camus: Yabancı

Varoluşçu bir roman olmasına rağmen, yazar Camus, felsefe, politika, edebiyat ve din gibi çok geniş bir açıdan sorunları ele almıştır. Romanda bir katilin hayatında gittikçe artan ruhsuz ve absürt olayları anlamlandırma çabası yer almaktadır.

Truman Capote: Başka Sesler Başka Odalar

Romanda, Old South, etrafında bir viraneye dönüşürken genç bir çocuk tanımadığı akrabaları ile yaşamak için gönderilmektedir. Çocuk kendisini insanlığın anlamını, onun karmaşık ve güzel yapılarını sorgularken bulacaktır.

George Orwell: 1984

Son zamanlarda fazlası ile ilgi gören George Orwell’in 1984 kitabı, şimdiye kadar yazılmış en etkili distopik ve politik roman özelliğini taşımaktadır. Tartışmasız klasik, bireyin toplum ile olan ilişkisini dikkatli bir şekilde irdelemektedir. Sadık bir sosyalist olan Orwell, faşizm, komünizm ve totalitarizmin mantıksal aşırılıklarını ortaya çıkartmak niyetinde olduğundan bunu büyüleyici ve korkunç anlatım dili ile yazmıştır.

Nurdan Gürbilek: Vitrinde Yaşamak

Türk eleştirisinin en kıymetli isimlerinden biri olan Nurdan Gürbilek’in, ilk defa 1992 yılında basılan ilk kitabıdır. kitap memleketin kültür ve sanat meselelerini merak eden, 12 Eylül döneminin etkisini öğrenmek isteyenler için oldukça önemlidir. Darbeden sonra kurulan yeni kültür sanat ortamının bu zamana uzanan etkisini öğrenmek için okunması gereken kitaplar arasındadır.

Jose Mauro de Vasconcelos: Şeker Portakalı

Yazarlıktan önce farklı sektörlerde de çalışan yazar, kitabını 12 günde yazmış ancak 20 yıllık bir tecrübenin ürünü olmuştur. Biyografik unsurlar taşıyan eser gerçek hayatı, acıyı öğrenen bir çocuğun hazin öyküsünü anlatmaktadır.

William Shakespeare: Romeo ve Juliet

Şair ve oyun yazarı olarak bilinen, dünya edebiyatının en tepe noktasında yer alan isimlerden olan Shakespeare’in en ünlü eseridir. Eserde düşman ailelerin çocukları birbirine aşık olur, fakat çevrelerindeki kavgadan dolayı bu umutsuz bir aşka dönüşür.

Victor Hugo: Sefiller

Fransa’nın en başarılı romantik yazarlarından olan Victor Hugo’nun unutulmayan başyapıtıdır. Memleket için siyasi kavgalara giren ve yirmi yıl sürgün yaşayan yazar Sefiller kitabını bu tecrübesi ile yazmıştır. Kürek mahkumu bir adamla onu kovalayan bir polis müfettişi anlatılmaktadır. Dünyada sürüp giden haksızlıklar, yoksulluklar ele alınmıştır.

Charles Dickens: İki Şehrin Hikayesi

Mutlaka okunması gereken kitaplar listenizde İki Şehrin Hikayesi’de yer almalıdır. Özellikle dünya tarihini merak edenlerin ilgisini çekecektir. Fransız ihtilali öncesinde Paris ve Londra’da geçen roman zindandan kurtulan bir doktor ve tekrar iyi bir yaşam kurmak için Londra’da buluştuğu kızı yer alır. Fakat Paris’teki hareketlenmeler planlarına gölge düşürecek gibi durmaktadır.

Lev Nikolayeviç Tolstoy: Savaş ve Barış

Çoğu edebiyat çevresinde dünyanın en iyi romancısı olarak kabul edilen Tolstoy’un en klasik eseri olan Savaş ve Barış, tarihi roman niteliği taşımaktadır. Napolyon’un Rusya işgali ile başlar, bu savaşa karşı üst ve alt kesimlerin gerçekçi portreleri ile devam etmektedir. Mutlaka okunması gereken kitaplardan olduğunu söylemek isteriz.

Jane Austen: Aşk ve Gurur

Filme de uyarlana Aşk ve Gurur taşralı bir kız ile varlıklı bir aileden gelen bir adamın arasındaki çatışmalı ilişkiyi ele almaktadır. Zengin ve toprak sahibi olan adam, taşralı kıza gururla yaklaşırken, yokluk içinde büyüyen kız ise ona karşı büyük bir ön yargı sahibidir. Ekonomik unsurlar ikilinin birbirine yaklaşmasında fazlası ile ekili olacaktır.

Jack Kerouac: Yolda

Jack Kerouac, Beat Kuşağı olarak bilinen, kendini yolla tamamlayan topluluğun en önemli temsilcilerinden biridir. Yazar romanda kendi hikayesini anlatmıştır. Eser yollarda gezenlerin, hayalperestlerin, dumanlı kafaların öyküsüdür. Özellikle gezginler için kesinlikle okunması gereken kitaplardandır.

Ernest Hemingway: Yaşlı Adam ve Deniz (İhtiyar Balıkçı)

Ernest Hemingway, ısa öykücülüğün usta ismi olarak bilinmektedir. Tüm maharetini bu eserinde konuşturmuş adeta. Yaşlı bir Kübalı balıkçının sandalla açılıp avlanırken kılıçbalığı ile giriştiği mücadele anlatılmaktadır. Usta kalemin böylesi bir hikayeden de modern bir klasik çıkarmayı başarmıştır.

Chuck Palahniuk: Dövüş Kulübü

Chuck Palahniuk, ilk romanı olan Dövüş Kulübü’nde, Amerikan toplumunun sadece yapay şeyler üretmek için insan doğasını kısıtlamasına ve baskı altına almasına keskin ve derin bir ayna tutmaktadır.

Stefan Zweig: Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

Avusturyalı entelektüel ve yazar olan Stefan Zweig’in en merak edilen kitaplarındandır. Bir kadının hayatı boyunca sevdiği tek erkeğe yazdığı mektuptan oluşan eserde kadının kimliği asla bilinmemektedir. Oldu olası psikanalizi merak eden yazar eserinde insan psikolojisini aşk kavramı ekseninde ele almaktadır.

Oscar Wilde: Mutlu Prens

Kendini çocuk ruhlu hissedenlere yazan yazar, Oscar Wilde ders çıkartma ve bencillik ekseninin öyküler yumağı ortaya çıkartmaktadır. Masallarında yer alan karakterlerin kimisi aç gözlü olduklarını anlayıp düzenlerken kimileri de daha fazlasını isteyen benciller olarak karşımıza çıkmaktadır. Mutlu prens, yazarın erken dönem, masalsı eserlerinden biridir.

J.D. Salinger: Çavdar Tarlasında Çocuklar

Yazarın ilk ve tek romanıdır. Buna rağmen bu zamana kadar en çok konuşulan modern eserlerden biri olmuştur. Kitap henüz büyümemiş, ergen bir çocuğun büyüklerin dünyasına ettiği isyanları anlatmaktadır. Okuldan atılan çocuk isyankar ruhu ile maceradan maceraya koşmaktadır.

Gabriel Garcia Marquez: Yüzyıllık Yalnızlık

Nobel Edebiyat Ödüllü olan yazar Gabriel Garcie Marquez, Yüzyıllık Yalnızlık’ta büyük annesinin anlatmış olduğu masal öykülerini, kendi çocukluk yıllarını göz önüne alarak bir anlatı sunmaktadır. Yüz yıl sonra soyu tükenecek olan lanetli bir büyük ailenin düşsel bir kasabadaki öyküsü anlatılmaktadır.

Aldous Huxley: Cesur Yeni Dünya

Orwell’in romanı 1984 ile baş başa giden Cesur Yeni Dünya eserinde baskıyı gizliden bir hareket olarak görmekteyiz. İstenilen düzenin sürmesi için hipnopedya yani uyku eğitim sisteminin uygulandığı bir dünyada insanlar da makineler gibi üretilmektedir.

Albert Camus: Veba

Buhranlar ve savaşlarla geçen 20. Yüzyılda yetişen Albert Camus, Veba romanında yazgıya karşı mücadeleyi ele almaktadır. Oran halkı salgın boyutuna ulaşan vebaya karşı çözüm aramakta ve giderek umutsuzluğa sürüklendikleri bir atmosferde bu salgından kurtulmak için çalışan emektarlar da yer alır. Veba, haksızlığı, zulmü, acıyı temsil etmektedir.

Orhan Pamuk: Cevdet Bey ve Oğulları

Nobel Edebiyat ödüllü olan yazar Orhan Pamuk’un ilk romanı olma özelliğini taşıyan Cevdet Bey ve Oğulları’nda yazarın kendi yaşamından izler de taşımaktadır. Romanda Nişantaşlı bir ailenin üç kuşak serüveni ele alınmaktadır. Eser edebiyatımızda bir klasik olarak da kabul edilmektedir.

Ralp Ellison: Görülmeyen Adam

Görülmeyen Adam, kadar çok az roman insan hakları hareketinden önce Afroamerikan toplumunun duygularını yakalamıştır. Ralp Ellison, hayal kırıklığı, marjinalleşme ve çağdaşlarını değersizleştirme gibi kavramları politik bir birleşime dönüştürmektedir.

William Golding: Sineklerin Tanrısı

Makro konuya mikro bir bakış getiren eser, bir uçak kazasının ardından adaya sıkışan, orada uygarlık çatışmalarına ve farklı gruplaşma yolları arayan ve gücü güvence altına almak için yapan İngiliz okul çocuklarının hikayesini anlatmaktadır.

Vladimir Nabokov: Lolita

Çoğu okur romanın merkezindeki tartışma yaratan pedofili ilişkiyi görerek, romanın özünü atlamıştır. Lolita, kurban ile kurban eden arasındaki çizginin bulanıklaşmasını özenle incelemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir